TLO I ČVRSTA MATERIJA

Written by Agro Planet

29 ožujka, 2020

Tlo je kompleksan sistem sastavljen od čvrstih materija, vode, gasova i živih organizama. U zavisnosti od klimatskih utjecaja, reljefa i živih organizama podložno je promjenama, pa se njegov sastav nikad ne može odrediti kao konstanta. Tlo nastaje raspadanjem stijena, čije fragmente voda, vjetar i gravitacija razaraju do najsitnijih čestica, transportuju ih, oblikuju i talože.Zbog čega se u tlu nalaze materije različitih veličina i oblika koje glavnu ulogu imaju u „disanju“ tla, protoku i taloženju hranjivih materija, zadržavanju i protoku vode i održavanju temperature.

Fragmenti stijena se pretvaraju u zemljište, postepenim raspadanjem, pod utjecajem mikroorganizama, biljaka i životinja. Da bi nastao jedan tanki sloj plodnog zemljišta potrebno je i do 500 godina. Tlo se sastoji od 6 slojeva, koji se nazivaju horizonti. Prvi sloj je onaj najplodniji i on se nalazi na vrhu, za razliku od zadnjeg sloja koji se sastoji od stijena. U svijetu postoji preko 20.000 tipova zemljišta koji se razlikuju po sastavu minerala koji utiču na boju tla, biljnog pokrivača, klime i živog svijeta.

ČVRSTA MATERIJA TLA

Tlo je mješavina anorganskih i organskih materija. Čvrsta materija čini oko 50% ukupne površine tla. Anorganska ili mineralna frakcija tla sastoji se od šljunka, pijeska, praha i gline i čini 45% ukupnog udjela čvrste materije, za razliku od organske koja čini udio od 5%.

Anorganska materija tla utiče na propusnost zemljišta, zadržavanje vode i hranjivih materija, na zagrijavanje, na nastajanje organske materije, na živi svijet u zemljištu, na sve životne procese koje se odvijaju u i na zemljištu. Prema frakcijama anorganske materije zemljišta se mogu podijeliti u sljedeće kategorije:

1. Kamenita ili skeletna tla

To su vrlo plitka tla kod kojih su frakcije stijena većih od 20 mm zastupljene oko 90 %. U poljoprivredi nemaju poseban značaj, jer brzo gube vodu i hranjive materije.

2. Šljunkovita tla

To su laka i gladna zemljišta. Zbog velikog udjela frakcija većih od 2 mm tj. kamenja i šljunka, njihova nesposobnost zadržavanja vode i hranjivih materija svrstala ih je u jako siromašna zemljišta. Brzo se zagrijavaju, nisu nikad vlažna te zbog toga zimi ni ne smrzavaju. U poljoprivredi ovakva zemljišta, zahtijevaju konstantnu gnojidbu hranjivim materijama i zalijevanje vodom. Šljunkovita tla, u zavisnosti od zastupljenosti drugih frakcija, mogu se uspješno popraviti i koristiiti za uzgoj raznih povrtnih kultura.

3. Pjeskovita tla

Laka su za obradu, vrlo lako se rasipaju, brzo se cijede, ali brzo gube i hranjive materije. U poljoprivredi se najviše koriste za uzgoj vinove loze i manje zahtjevnih povrtnih kultura. To su topla, rastresita i suha zemljišta, kojima zbog velike propusnosti nedostaje važnih hranjivih elemenata. Humus povoljno djeluje na strukturu pjeskovitog tla. Dodavanjem humusa, vremenom, pjeskovita tla postaju izvrsna podloga za uzgoj.

4. Praškasta tla – prahulje

Jako su siromašna u hranivima i nepropusna su za vodu. Nakon obilne kiše ili zalijevanja voda se zadržava na površini, jer se čestice praha zbijaju u jednu tvrdu masu, nepropusnu za vodu. U sušnim periodima su rastresita i jako suha, lako se rasipaju i nemaju mogućnost sljepjivanja, zbog čega ne zadržavaju hranjive materije.

5. Glinovita tla

Frakcije gline su manje od 0,002 mm zbog čega su glinovita zemljišta jako zbijena, nepropusna za vodu i hranjive materije, teško se zagrijavaju, jako su ljepljiva i vrlo teška za obradu. U poljoprivredne svrhe, može se koristiti tek nakon popravke s organskom materijom i prva sadnja na ovakvom zemljištu ne bi trebala biti povrćem, nego čistom djetelinom.

Idealno tlo za uzgoj bi trebalo sadržavati podjednako sve frakcije tla. Frakcije kamena i šljunka bi tlo činile propusnim i dovoljno zagrijanim dok bi čestice gline i praha zadržavale vodu i hranjive materije, onoliko koliko je biljkama u potrebno za savršen rast.

ORGANSKA MATERIJA – HUMUS

Humus nastaje raspadanjem dijelova biljaka, mikroorganizama i životinja. Količina humusa u tlu zavisi od vrste bilja koje se raspada, o količini vode, temperature vazduha, i njena maksimalna vrijednost ne prelazi 5% od ukupne čvrste materije tla. Svaki poljoprivrednik priželjkuje što više organske materije, jer je ona izvor svih hranjivih materija potrebnih za život bakterija i mikroorganizama, kao i za idealan rast biljaka. Što se tlo više obrađuje to je sve manje organske materije, pa se na početku i na kraju svake sjetvene sezone „vraća“ tlu što je iskorišteno.

Svako nepovoljno tlo za obradu i uzgoj popravlja se organskom materijom. Tako npr. šljunkovitim tlima se dodaje humus kako bi se poboljšalo zadržavanje vode i hranjivih materija, dok se glinovitim tlima humus dodaje kako bi se povećala propusnost i poboljšala struktura samog tla. Na osnovu količine i kvaliteta organske materije određuje se plodnost zemljišta.

Povezani članci

Neven – Moćni zaštitnik

Neven – Moćni zaštitnik

Neven je jednogodišnja biljka porijeklom iz Južne Evrope i Azije. Kroz historiju čovječanstva, koristio se za liječenje mnogih bolesti, posebno kožnih oboljenja i za zacjeljivanje rana. Vremenom je dokazano da posjeduje i druga ljekovita svojstva kao što su...

Brokula – Zeleni dragulj

Brokula – Zeleni dragulj

Brokula pripada porodici kupusnjača i vrlo se razlikuje od svojih rođaka, po obliku i boji glavice. Prvi put je uzgojena na Mediteranu i Aziji, od divljeg kupusa. Vremenom je kultivirana da ima specifičan okus, koji je ljudima davao nutritivno bogat zalogaj. Osim što...

Pitomi Kesten

Pitomi Kesten

Kesten je visoko stablo, porijeklom iz umjerenih područja sjeverne polutke. Pripada porodici bukovki, te pojedine vrste mogu živjeti i do 800 godina. Njegovo stablo je prekriveno sivim korom, dok se krošnja može širiti i do 15 m. Krošnju krase sjajni listovi,...

Budite u toku s najnovijim vijestima i ažuriranjima

Prijavite se za novosti

U predviđeno polje unesite Vaš email i među prvima dobijte obavijesti o novostima i novim objavama na našoj stranici

Pratite nas

na društvenim mrežama

Translate »