Tikve i Tikvice

Written by Lejla B

14 listopada, 2020

Tikve su jednogodišnje biljne vrste, porijeklom iz Amerike. Tikvica je ljetna sorta tikve, koja je stekla veliku popularnost u svijetu, nešto kasnije od zimskih sorti. U zavisnosti od vrste, tikve ukrašavaju mnoge boje, od mnogih varijacija zelene, žute, narančaste, šatirane, bijele i crvene. U kulinarstvu sve vrste imaju drugačije namjene. Pojedine su odlične za čorbe, pite, salate, roštilj, dok opet neke za ukrašavanje prostora. Koja god svrha im bila, sve vrste su jako bogate hranjivim materijama i antioksidantima. Njihovo konzumiranje doprinosi zdravoj probavi, smanjenju povišenog šećera u krvi, poboljšavanju zdravlja srca, poboljšavanju vida, te su izvrstan dijetalni proizvod. Bogatstvo vitamina njihovog ploda, doprinosi i jačanju općeg imuniteta.

Zimske tikve
Ljetne tikve-Tikvice

Priprema zemljišta i sadnja

Tikve broje preko 800 vrsta, podijeljenih u dvije kategorije, i to ljetne i zimske sorte. U ljetne sorte spadaju sve vrste tikvica, koje se beru dok su mlade. Obično su više grmolike i ne šire se lozama, kao zimske. Zimske sorte se beru kada plod dostigne maksimalnu zrelost. Kod ovih sorti kora je prilično gruba i čvrsta, te mogu podnijeti skladištenje tokom zime. Zimske sorte su velike tikve, čije loze zauzimaju dosta prostora u vrtu.

Pojedine sorte su popularnije od drugih, zbog lakoće uzgoja i okusa ploda. Bez obzira na vrstu, jedno im je zajedničko, a to je uzgoj u toplom tlu i na osunčanom području. Sve sorte zahtijevaju rastresito i dobro drenirano tlo, sa velikom količinom organske materije. S obzirom da ne vole nakupljanje vode, preporučuje se sadnja na uzdignute gredice ili na gomilu zrelog stajnjaka, izmiješanog sa zemljom. Na ovaj način, tikve će imati ne presušivi izvor hranjivih materija, tlo će se dodatno grijati od gnojiva, i neće doći do nakupljanja vode oko korijena.

Priprema tla za sadnju tikvi
Sadnja graška

Sadnja

Tikvu je najbolje posaditi direktno u zemlju, otprilike mjesec dana nakon posljednjeg proljetnog mraza. Vrijeme sadnje je najbolje prilagoditi području, i pratiti da temperatura tla bude najmanje 18C°. Sadnja se može započeti i u zatvorenom prostoru, otprilike mjesec dana prije prebacivanja u vrt. U male saksije sa humusnom mješavinom tla posade se sjemenke, te saksije prekriju prozirnim najlonom ili plastikom. Saksije se postave na toplo i sunčano mjesto. Na ovaj način sjemenke će brže proklijati i izrasti, te će biti spremne, na vrijeme za prebacivanje vrt.

Na otvorenom, sjemenke se sade na dubini od 5-10 cm i to 2-3 sjemenke, u grupama, zajedno u razmaku od 3 cm. Grupe sjemenki je potrebno saditi u razmaku od 10-15 cm. Kada sjemenke niknu, iz posađenih grupa odabrati one najjače, koje će nastaviti svoj rast. Tanke mlade biljke, nemaju mnogo šanse za dalji rast, zbog čega bi predstavljale samo smetnju susjednoj biljci.

S tikvama nije poželjno saditi druge kulture, posebno zato što se tikve lozaju i zauzimaju mnogo prostora. Zbog ovoga bilo koja druga biljna kultura, ne bi imala mjesta da raste i da se razvija.

Sjeme tikvi
Sadnja tikvi

Njega i zaštita

U prvim fazama rasta tikve i tikvice, mogu biti osjetljive na pojavu korova. Zbog ovoga je važno da se površina održava maksimalno čistom, te se ne dopusti korovu da raste. Postavljanjem folije spriječiti će ovaj problem. Folija ima i toplinski učinak, što tikvi itekako odgovara. Ujedno čuva i vlagu tla, te ne dopušta sušne iscrpljujuće periode, što tikvama ne paše nikako.

Potrebu za vodom, posebno je važno zadovoljiti u početnom razvoju i u fazi razvijanja ploda. Redovno i duboko zalijevanje, bar jednom u sedmici, bit će dovoljno za normalan razvoj. Zalijevanje se vrši samo oko baze korijena, nikako po listovima, jer vlaga na listovima privlači loše insekte i bolesti. Dovoljno je da je tlo umjereno vlažno, ali ne i prevlažno.

Malč zaštita od korova
Navodnjavanje

Gnojidbu je potrebno izvršiti, ako su tikve zasađene u tlu siromašnim hranjivima. Za gnojidbu je najbolje koristiti zreli stajnjak ili kompost, dva puta mjesečno. Za tikve zasađene na gomilama stajnjaka, gnojidbu nije potrebno vršiti.

Redovno otklanjanje glavnih izdanaka, na vrhovima stabljike, omogućiti će bolje izrastanje plodova. Ukoliko plodovi budu loše oblikovani, to je znak manjka vode ili gnojiva.

Zaštita od bolesti i štetočina

Tikve uslijed neadekvatne njege, mogu biti idealna meta napada bakterija i gljivica. Od bakterijskih oboljenja najčešće su pjegavost lista uzrokovana bakterijom Xanthomonas campestris, te bakterijsko uvenuće uzrokovano bakterijom Erwinia tracheiphila.

Bakterijska pjegavost najčešće se prenosi sjemenom. Sadnja certificiranog sjemena, ili sjemena od prethodne zdrave generacije, je više sigurnija. Primjenjivanje plodoreda, je još jedna dobra preventivna metoda protiv mnogih bolesti. U početnoj fazi napada bakterijske pjegavosti, moguće je biljku izliječiti prirodnim sredstvima na bazi bakra (modra galica). Međutim, najbolje rješenje je iščupati sve zaražene biljke, zapaliti, te preostale zdrave biljke pošpricati modrom galicom, kako bi se spriječilo širenje ove bolesti.

Bakterijsko uvenuće može započeti na jednom listu ili dva, ali se jako brzo proširi na ostatak biljke. Vrlo brzo ubija i cijelu lozu, ukoliko se ne reaguje na vrijeme. Ovu bolest najčešće šire insekti, koji su posebno aktivni od juna do augusta. Obično, kada ova bolest napadne, jedino je rješenje iščupati ove biljke, kako bi se spriječilo širenje bolesti. Zaražene biljke je potrebno zapaliti ili otkloniti što dalje od vrta.

Bakterijska pjegavost
Bakterijsko uvenuće

Gljivična oboljenja koja napadaju tikve su plamenjača i pepelnica. Vrlo popularne bolesti, koje se najčešće javljaju u uvjetima neadekvatne njege, prevelike vlažnosti tla i vlažnosti listova. Prirodnu prevenciju protiv ovih bolesti pogledajte ovdje.

Pepelnica
Plamenjača

Štetočine i poremećaji tikvi i tikvica

Tikve i tikvice su osjetljive na fiziološke poremećaje, posebno one uzrokovane nedostatkom kalcija (Ca) u tlu. Ponekad se to ne može primijetiti tokom razvoja biljke, sve dok se ne formira plod. U početku, na mladom plodu se može uočiti mala smeđa mrlja, koja se brzo širi, te cijeli plod postaje taman dok na kraju, u potpunosti ne istrune. Dodavanjem Ca (kalcij) u tlo u ovom slučaju neće pomoći, zato je važno tlo prije sadnje, prihraniti svim neophodnim hranjivim materijama. Ljuska od jaja, lug ili gips su izvrsni izvori kalcija.

Od štetočina najvažnije je spomenuti napade grinja, uši, te smrdljivog Martina. Štete koje mogu počiniti mogu biti maksimalne, ako se ne reaguje na vrijeme. Prije svega, potrebno je znati da prevelika količina vlage u tlu pogoduje razmnožavanju grinja i uši. O prirodnoj prevenciji protiv ovih štetočina pogledajte ovdje.

Fiziološki poremećaj tikve nedostatak Ca
Uši na listu tikve
Fiziološki poremećaj tikve nedostatak Ca

Berba tikvi i tikvica

Ljetne tikvice imaju nježnu i tanku koru, te ih je najbolje brati dok su male jer tada imaju i najbolji okus. U suprotnom, ako se ostave da rastu, plod dobije gorak okus. Tikvice, daju i više plodova ako se više obiru. Ubrane je najbolje odmah iskoristiti ili ostaviti u hladnjaku, ne duže od par dana.

Jelo od tikvica

Zimske sorte se obiru kada dostignu potpunu zrelost. U jesen, u vrijeme za berbu, kora im izgleda čvrsto, dobiju boju svojstvenu sorti i na lagan udarac rukom zvuče šuplje iznutra. Dodatnu tvrdoću kora postiže nakon berbe, zbog čega su tikve izvrsne za skladištenje. Najbolje ih je skladištiti u tamnom, prozračnom i umjereno toplom mjestu.

Povezani članci

Neven – Moćni zaštitnik

Neven – Moćni zaštitnik

Neven je jednogodišnja biljka porijeklom iz Južne Evrope i Azije. Kroz historiju čovječanstva, koristio se za liječenje mnogih bolesti, posebno kožnih oboljenja i za zacjeljivanje rana. Vremenom je dokazano da posjeduje i druga ljekovita svojstva kao što su...

Brokula – Zeleni dragulj

Brokula – Zeleni dragulj

Brokula pripada porodici kupusnjača i vrlo se razlikuje od svojih rođaka, po obliku i boji glavice. Prvi put je uzgojena na Mediteranu i Aziji, od divljeg kupusa. Vremenom je kultivirana da ima specifičan okus, koji je ljudima davao nutritivno bogat zalogaj. Osim što...

Pitomi Kesten

Pitomi Kesten

Kesten je visoko stablo, porijeklom iz umjerenih područja sjeverne polutke. Pripada porodici bukovki, te pojedine vrste mogu živjeti i do 800 godina. Njegovo stablo je prekriveno sivim korom, dok se krošnja može širiti i do 15 m. Krošnju krase sjajni listovi,...

Budite u toku s najnovijim vijestima i ažuriranjima

Prijavite se za novosti

U predviđeno polje unesite Vaš email i među prvima dobijte obavijesti o novostima i novim objavama na našoj stranici

Pratite nas

na društvenim mrežama

Translate »