Rotkvica – Moćni detoksikator

Written by Lejla B

28 rujna, 2020

Rotkvica je jednogodišnje povrće, iz reda kupusnjača, porijeklom iz Azije. Bogatstvo hranjivih materija, prvenstveno vitamina, kalija i sumpora, smjestili su je u red najboljih prirodnih lijekova protiv hipotireoze i žutice. Osim toga izvrsna je za jetru i želudac, jer se ponaša kao detoksikator, zbog bogatstva antioksidanata. Obogaćuje i crvena krvna zrnca kisikom, te ih spašava od oštećenja. Izvrsna je i za probavu zbog bogatstva prirodnih vlakana, čuva srce, te kontroliše krvni tlak. Ovom spisku njenih prednosti za ljudsko zdravlje, dodaje se i njena sposobnost obnavljanja i hidratacije kože.

U kulinarstvu ima široku primjenu u pripremi mnogih jela, salata, pa čak i sirova je izvrsno predjelo. Listovi rotkvice su, također jestivi i koriste za pripremu salata .

Mala crvena rotkvica

Priprema zemljišta i sadnja

Rotkvica je vrlo jednostavna za uzgoj i može se saditi u proljetnom i jesenskom periodu. Za proljetni uzgoj tlo je najbolje pripremiti u jesen, dok je zemlja još uvijek umjereno vlažna i laka za obradu . Rotkvicu je poželjno saditi direktno u tlo, i to rane sorte već u mjesecu martu, dok druge od aprila do maja. Tlo mora biti rastresito i bogato organskom materijom. Na težim tlima, bogatim glinom, neće doći dovoljno do razvoja korijena, a i postoji velika mogućnost da sjeme istrune prije nego i proklije, zbog zadržavanja vode na ovakvim tlima. Takva tla poželjno je pomiješati za šljunkom i debelim slojem organske materije, kako bi se poboljšala drenaža i rahlost tla. Za nešto lakša tla, dovoljna je tek površinska obrada, te gnojidba zrelim stajnjakom ili kompostom.

Sadnja graška
Sadnja graška

Za uzgoj rotkvice jako je važno pridržavati se plodoreda, te je ne saditi na isto mjesto barem 3 godine. Na ovaj način spriječiti će se pojava bolesti, a i plod će biti bolji i zdraviji. Na pripremljeno zemljište, rotkvicu je najbolje saditi u redove u razmaku od 15-20 cm, i na težim tlima pliće do 3 cm, dok na lakšim od 7-10 cm dubine. Sjeme je najbolje ponovo saditi u razmaku od 10 dana, kako bi se obezbijedila kontinuirana berba. Odlično se slaže, kao susjed, sa graškom, paprikom, krastavicom, zelenom salatom.

Jesenski uzgoj rotkvice može započeti u augustu ili septembru, zavisno od područja. Najbolje je odabrati brzorastuće sorte, kako bi se berba obavila prije velikih snjegova i mrazeva. Rotkvica je spremna za berbu od 25-70 dana nakon sjetve, što zavisi od sorte i uslova gajenja.

Njega i zaštita rotkvice

Rotkvica voli umjereno vlažna tla. Nakupljanje vode može dovesti do truleži korijena i propadanje kompletnog usjeva. Za zalijevanje je najbolje postaviti sistem kap po kap, ili obavljati zalijevanje odstajalom vodom samo po zemlji, samo kada je zemlja u suha na dodir. Za zadržavanje umjerene vlage, poželjno je postaviti malč od prirodnog materijala, poput sjena ili slame, ali ne preblizu biljke. Folije su se isto tako pokazale učinkovite, za zadržavanje vlage. Sušni periodi također mogu negativno utjecati na plod, tako što će postati drvenast i suh, te usporiti rast rotkvice. Za najbolje prinose, neophodno je pratiti stepen vlažnosti, jer upravo ona utiče na okus i veličinu ploda.

Razmnožavanje aloe vere
Rezidba lavande

Gnojidbu nakon sjetve nije poželjno obavljati, jer loše utiče na kompletan urod. Zato je jako važno, pravilno obraditi tlo prije same sadnje, te dobro pognojiti tlo zrelim stajnjakom ili kompostom. Ovo se posebno odnosi na tla siromašna hranjivim materijama, i na pjeskovito-šljunkovita tla, koja jako brzo gube hranjive materije.

Korov je jedan on neprijatelja rotkvice, pa je površinu zasađenu rotkvicom potrebno održavati uvijek čistom. I u ovom slučaju postavljanje malča ili folije, povoljno djeluje na prinos, smanjuje rad, te sprječava izrastanje korova.

Zaštita od bolesti

Rotkvica je prilično otporna na pojavu bolesti, osim u uslovima prevelike vlage, kada može oboljeti od gljivičnih oboljenja korijena. Znakovi prisustva ove bolesti vidljivi su i na listovima, koji se počinju sušiti. Dobra drenaža i umjereno zalijevanje u potpunosti otklanjaju opasnost od pojave ove bolesti.

Bijela hrđa je još jedno gljivično oboljenje, koje može biti smrtni neprijatelj rotkvice. Pojava bijelih do svjetlo zelenih mrlja su prvi znakovi napada ove bolesti. Jako brzo mrlje se šire, te dolazi do propadanja listova i na kraju kompletne biljke. Najčešće bolest se pojavljuje u uslovima prevelike vlage (prekomjernog zalijevanja ili prečestih kišnih perioda). Upotreba modre galice može preventivno djelovati na pojavu i širenje ove bolesti. Plodored i dobra drenaža je ključna za sprečavanje nastajanja, bilo koje vrste gljivičnih oboljenja rotkvice.

Trulež korijena
Gljivično oboljenje listova

Peronospora je gljivično oboljenje koje najčešće napada pri vlažnom i hladnijem vremenu. Pojava malih lezija, koje brzo nastaju u žute do smeđe mrlje, na gornjoj površini lista, su nepogrješivi znakovi prisustva ove bolesti. Održavanje zasađene površine čistom, bez ostataka bilo kakvih biljnih ostataka, otklanjanje korova, poštivanje plodoreda, uglavnom otklanja opasnost od pojave ove bolesti. Pri hladnijem vremenu, bilo bi dobro prekriti mlade biljke rotkvice, agro-teklstilom koji čuva toplotu tla. Zaražene biljke iščupati, te ostatak tretirati modrom galicom kako bi se spriječilo dalje širenje bolesti.

Lavanda
Njega listova aloe vere

Štetočine rotkvice

Lisne uši su jedan od najpopularnijih štetočina voća i povrća, pa tako i rotkvica. Iako rotkvici ne mogu nanijeti velike štete, zbog brzine sazrijevanja korijena, lisne uši mogu nanijeti štetu jedino listovima, koji se također mogu koristiti za ishranu i pripremu salata.

Crv kupusnjača može napraviti ogromne štete, pored što pravi kanaliće u plodu, može prenijeti i bakterijska oboljenja. Prirodna prevencija uključuje postavljanje luga ili vapna oko sadnica rotkvice. Čajevi od mente, ružmarina, češnjaka i nevena si izvrsni za tjeranje crva iz zemlje.

Puževi su jedan od najčešćih štetočina. Omiljeni su im mladi listovi rotkvice, te nakon njihove paše ne ostane skoro pa ni jedan list. Puževe privlači vlaga i biljni otpad na tlu, dobra je prevencija održavati vrt čistim i umjereno vlažnim. Ukoliko razinu vlage nije moguće održavati, postavljanje zaštitnih ogradica i posuda sa pivom, riješiti će problem najezde puževa.

Berba

Rotkvica je spremna za berbu, zavisno od vrste za 25-70 dana, nakon sadnje. Proljetne sorte puno brže dođu na red za berbu (25-30 dana), ali se i brže razgrađuju, ako se ostave u tlu, duže par dana nakon zrenja. Zimske sorte nešto kasnije sazrijevaju (50-70 dana ), i u tlu mogu puno duže sadržati kvalitetu ploda, zbog hladnijih jesenskih dana. Jako je važno jesenske sorte pobrati prije nego tlo smrzne Najvažnije je utvrditi stepen zrenja rotkvice, prije berbe. Jedan od najsigurniji načina je provjeriti dijametar korijena, koji bi trebao biti oko 2,5 cm širok. Sama berba se obavlja vrlo jednostavnim povlačenjem korijena iz zemlje. Nakon berbe, rotkvice je potrebno oprati, te dobro osušiti prije skladištenja. Ubrane rotkvice je najbolje upotrijebiti svježe, ili ih skladištiti u hladnjaku na par dana.

Povezani članci

Neven – Moćni zaštitnik

Neven – Moćni zaštitnik

Neven je jednogodišnja biljka porijeklom iz Južne Evrope i Azije. Kroz historiju čovječanstva, koristio se za liječenje mnogih bolesti, posebno kožnih oboljenja i za zacjeljivanje rana. Vremenom je dokazano da posjeduje i druga ljekovita svojstva kao što su...

Brokula – Zeleni dragulj

Brokula – Zeleni dragulj

Brokula pripada porodici kupusnjača i vrlo se razlikuje od svojih rođaka, po obliku i boji glavice. Prvi put je uzgojena na Mediteranu i Aziji, od divljeg kupusa. Vremenom je kultivirana da ima specifičan okus, koji je ljudima davao nutritivno bogat zalogaj. Osim što...

Pitomi Kesten

Pitomi Kesten

Kesten je visoko stablo, porijeklom iz umjerenih područja sjeverne polutke. Pripada porodici bukovki, te pojedine vrste mogu živjeti i do 800 godina. Njegovo stablo je prekriveno sivim korom, dok se krošnja može širiti i do 15 m. Krošnju krase sjajni listovi,...

Budite u toku s najnovijim vijestima i ažuriranjima

Prijavite se za novosti

U predviđeno polje unesite Vaš email i među prvima dobijte obavijesti o novostima i novim objavama na našoj stranici

Pratite nas

na društvenim mrežama

Translate »