PLASTENIČKA PROIZVODNJA

Written by Lejla B

10 travnja, 2020

Plastenička proizvodnja odvija se u zatvorenim prostorima, staklenicima ili plastenicima, u kojima se vrši potpuna kontrola mikro-klime prostora i potpuna kontrola uzgoja, da bi se osigurala maksimalna produktivnost. Staklenici i plastenici predstavljaju strukturu, sa zidovima i krovom, napravljenu od prozirnih materijala stakla, plastike ili najlona, koja može biti različitih veličina. Plastenička proizvodnja, u kontroliranom okruženju, povezana je sa izvan-sezonskom proizvodnjom povrća, ukrasa i usjeva visoke vrijednosti u područjima hladne klime, gdje proizvodnja na otvorenom nije moguća.

Ovakve strukture predstavljaju štit između vanjskih utjecaja i usjeva, i omogućavaju cjelogodišnje iskorištavanje tla u proizvodne svrhe. Postavljanje ovakvih struktura zahtijeva poznavanje osnovnih principa poljoprivredne proizvodnje i svojstava tla. Prvi korak u proceduri podizanja plastenika ili staklenika je izbor lokacije, zatim svojstva tla, izbor adekvatne kulture koju možemo zasaditi, pravilno navodnjavanje i provjetravanje i dr.

Lokacija plastenika

Najbolje mjesto za postavljanje plastenika, zavisi od biljnih kultura koje želimo uzgajati. Minimum, koji lokacija treba obezbjediti jeste maksimalan izvor sunčeve svjetlosti, barem 6 sati dnevno. Najbolji izbor je južna strana ili jugoistočna, jer obezbjeđuju maksimalne količine sunčeve svjetlosti. Za zimski uzgoj najbolja je istočna strana. Za ljetne usjeve u plasteniku, lokacija mora da ima i malo hladovine. Za to su najbolja opcija drveće na lokaciji, koje će zaštiti usjeve od jakog ljetnog sunca. Ako već nema drveća na lokaciji koriste se mreže za sjenu koje smanjuju prodornost jakih sunčevih zraka.

Tlo za plasteničku proizvodnju

Analiza vrste zemljišta predstavlja slijedeći korak za izbor lokacije plastenika ili staklenika. Posebni uvjeti koje tlo mora ispunjavati, za plasteničku proizvodnju, su dobra plodnost zemljišta, vodopropusni režim, rastresita i zdrava zemlja, bez sadržaja pesticida i korova. Ni jedno zemljište nije idealno samo od sebe, pa je potrebno poduzeti posebne mjere za njegovo pripremu. Obrada zemljišta sastoji se od osnovne obrade, koja podrazumijeva duboku obradu tla, premještanje donjih (mrtvih) slojeva tla na površinu, gdje će se mikrobiološki aktivirati. Površinski, aktivni, dijelovi prelaze u donje slojeve, čime se tlo učini adekvatnijim za uzgoj. Tlo treba biti pravilno pripremljeno, kako bi se omogućio odličan razvoj korijenskoga sustava.

Pored osnovne obrade potrebno je ispuniti I slijedeće korake:

  1. Utvrditi pH tla – najbolji pH za uzgoj je od 6-6,5 I bilo bi ga potrebno održavati na toj razini, da bi se postigla maksimalna učinkovitost I apsorpcija hranjivih materija.
  2. Izvršiti dezinfekciju zemljišta – bilo prirodnim ili hemijskim sredstvima, otkloniti sve vrste nametnika i štetočina, kako bi se smanjio rizik od bolesti usjeva.
  3. Gnojidba – u plasteničkoj proizvodnji najčešće se koriste kristalna i mineralna gnojiva, ali se tokom prve gnojidbe nakon dubokog oranja, koristi stajsko gnojivo, da bi privuklo što više „dobrih“ stanovnika zemljišta, koji čine tlo plodnijim i prozračnijim.
  4. Frezanje (usitnjavanje tla) – konačna, površinska obrada zemljišta, čini tlo zrnastijim i miješa ga sa svim hranjivim materijama, čineći ga idealnim tlom za uzgoj.

 

Postavljanje plastenika

Nakon odabira lokacije i pripreme zemljišta, pristupa se postavljanjem konstrukcija plastenika. Plastenik, odnosno njegov dizajn, utiče na produktivnost i energetsku efikasnost.Osnovna struktura plastenika sastoji se od krova, bočnih ramova, greda i vrata. Materijali od kojih može biti izgrađena konstrukcija su aluminij, pocinčani čelik, plastika i drvo. Kao materijal za pokrivanje koristi se staklo, polikarbonat, fiberglas i uv folija. Izbor materijala je najvažniji dio, jer od količine svjetlosti koja prolazi zavisi zdravlje biljaka i ukupan prinos. Ukoliko ima previše svjetla, dolazi do pregrijavanja unutar plastenika, što može utjecati negativno na biljke, kao i nedostatak svjetla jer biljke ugibaju zbog nedostatka sunčeve svjetlosti. Plastenik treba da propušta najmanje 80% sunčeve energije, 20% UV zraka i 10% infracrvenih zraka, treba da je otporan na djelovanje vanjskih temperatura (hladnoće i ekstremnih vrućina), ne smije da zadržava kondenz, da ne propušta vodu i dr.

Staklenik

Staklo predstavlja prvi izbor u izboru materijala za izradu staklenika, iako staklenicima često nedostaje energetska učinkovitost i mnogo su skupi. Staklo, također, ne širi svijetlost, zbog čega i svaka mala sjena stvara probleme biljkama.Za hladnija područja uvijek se preporučuje dvokrilno staklo, jer bolje čuva toplotu, nisu krhki ne lome se često, za razliku od jednokrilni koji mogu poslužiti samo za manje osobne svrhe i nisu prikladna za zimski uzgoj.

Polikarbonatni staklenik

Izrađuje se od polikarbonata, tj. guste plastike i dosta je izdržljiviji i jeftiniji od stakla. Uvijek se preporučuje dvokrilni polikarbonat, zbog energetske efikasnosti. Polikarbonat propušta manje svjetlosti od stakla, vremenom i požuti, pa se količina svjetlosti smanjuje dodatno. Kondenz koji se stvara unutar ovakvog staklenika nije veliki problem, koliko je njegova osjetljivost na jake sunčeve zrake jer je sam materijal jako zapaljiv. Jedina prednost u odnosu na staklo jeste njegova jeftina izrada.

Plastenik od polietilenske folije

Polietilenska folija je jednostavna za upotrebu, lagana i jeftina. Propusna je za O2 i CO2, zbog čega biljke mogu nesmetano da dišu, ne propušta vodu, dosta je elastična, zbog čega trpi i jake udare vjetra i nanose snijega. Osim što su pristupačne cijenom, UV su stabilne i ne gube toplotu, zbog čega mogu da se koriste i do 5 godina .

Plastenik od fiberglas-a

Za razliku od stakla i polikarbonata, fiberglas raspršuje svjetlost i omogućava dobar prijenos svjetlosti kroz plastenik. Iako je bolji od stakla za uzgoj u stakleniku, fiberglas se vremenom zamućuje, te ga je potrebno svake godine premazivati posebnim UV mazivima.

PVC folija za plastenik

Najpopularniji materijal za izradu plastenika, zbog svoje otpornosti, elastičnosti i pristupačne cijene. Jednostavne su za postavljanje i ne zahtijevaju posebno umijeće. Najvažnije je obratiti pažnju na debljinu folije, jer značajno utiče na čvrstoći i dugotrajnost plastenika. Na tržištu se najčešće izrađuju debljine od 150, 180 i 200 mikrona. UV su stabilne, ne zadržavaju kondenz, i vremenom ne žute toliko. Preporučuje se mijenjanje folije svake 2-4 godine.

Povezani članci

Neven – Moćni zaštitnik

Neven – Moćni zaštitnik

Neven je jednogodišnja biljka porijeklom iz Južne Evrope i Azije. Kroz historiju čovječanstva, koristio se za liječenje mnogih bolesti, posebno kožnih oboljenja i za zacjeljivanje rana. Vremenom je dokazano da posjeduje i druga ljekovita svojstva kao što su...

Brokula – Zeleni dragulj

Brokula – Zeleni dragulj

Brokula pripada porodici kupusnjača i vrlo se razlikuje od svojih rođaka, po obliku i boji glavice. Prvi put je uzgojena na Mediteranu i Aziji, od divljeg kupusa. Vremenom je kultivirana da ima specifičan okus, koji je ljudima davao nutritivno bogat zalogaj. Osim što...

Pitomi Kesten

Pitomi Kesten

Kesten je visoko stablo, porijeklom iz umjerenih područja sjeverne polutke. Pripada porodici bukovki, te pojedine vrste mogu živjeti i do 800 godina. Njegovo stablo je prekriveno sivim korom, dok se krošnja može širiti i do 15 m. Krošnju krase sjajni listovi,...

Budite u toku s najnovijim vijestima i ažuriranjima

Prijavite se za novosti

U predviđeno polje unesite Vaš email i među prvima dobijte obavijesti o novostima i novim objavama na našoj stranici

Pratite nas

na društvenim mrežama

Translate »