PLASTENIČKI UZGOJ – Sistem za navodnjavanje i zaštita

Written by Lejla B

11 travnja, 2020

Postavljanje sistema za navodnjavanje

Biljke u plastenicima potpuno ovise o nama. Metoda hidratacije, koju odaberemo zavisi od vrste biljke koje uzgajamo. Cilj postavljanja sistema za navodnjavanje, je osigurati optimalnu količinu vode i hranjivih materija direktno u zonu korijena i time postići optimalna rast i razvoj biljaka. Sprječavanje gubitaka vode i hranjivih materija je svedeno na minimum, postavljanjem sistema cijevi i kapaljki. Voda se drži u spremnicima, obično kacama sa ispusnim ventilom, u kojima se voda grije i dostiže temperaturu skoro pa jednu temperaturi zemlje u plasteniku, čime se sprječava šokiranje biljke, naglim promjenama temperature tokom zalijevanja. Zbog čega je postavljanje sistema za navodnjavanje, puno bolja opcija od ručnog zalijevanja crijevima ili kantama.

Postoje razne metode koje se mogu koristiti za hidrataciju, a to su:

 • Nadzemna metoda postavljanjem sistema prskalica – najbolja je za velike plastenike i za biljke koje vole vlažne listove
 • Sistem kap po kap – je dobra opcija za sve veličine plastenika. Postavlja se ispod malč folije i vrši ravnomjerno navodnjavanje biljaka, te stvara vlažnu atmosferu, čime se ubrzava rast biljaka.
 • Automatsko navodnjavanje – vrši se postavljanjem progaramtora, koji tačno u određeno vrijeme, pušta vodu kroz sistem u tačno određenoj količini koja je potrebna.
 • Navodnjavanje crijevima za vodu – zalijevanje – obično se koristi u malim plastenicima, i koristi vodu direktno iz pipe. Za ovaj način zalijevanja tlo u plasteniku mora biti „ohlađeno“, zbog čega se ova metoda ljeti, koristi u večernjim satima, kada se temperatura zraka malo izjednači za temperaturom zemlje.

U određenoj fazi razvoja biljke bilo generativnoj ili vegetativnoj, biljka ima različite potrebe za vodom, tako da se mijenjaju strategije zalijevanja. Biljke najviše troše vode u početnoj fazi razvoja, kada se razvijaju generativni organi.

Hranjive materije

Plastenički uzgoj primjenjuje upotrebu kristalnih gnojiva, za snabdijevanje biljaka hranjivim materijama. Kristalna gnojiva su vodotopiva, koncentrirana, tako da i male količine mogu zadovoljiti potrebe biljaka za određenim hranjivim materijama. U određenoj fazi razvoja, svaka biljka treba veću ili manju koncetraciju nekog hraniva. Zato su sva kristalna gnojiva napravljena namjenski, za određenu fazu razvoja u određenoj koncentraciji hraniva. Npr.kristalon 18-18-18 (NPK), u određenoj koncentraciji ima sva tri hranjiva elementa azot 18%, fosfor 18%, kalij 18% ili kristalon 12-12-36 (NPK) i sl. Biljke u početnoj fazi razvoja najviše koriste azot, u srednjoj fazi nešto više fosfora, tok u fazi cvjetanja i razvoja ploda najviše koriste kalij.

Zaštita usjeva u plasteniku ili stakleniku

Svaki plastenik i biljke u njemu izložene su ekstremnim temperaturnim razlikama. Bilo da ljeti trpe ekstremne vrućine i jake sunčeve zrake ili zimi velike hladnoće i opasnosti od smrzavanja. S tim u vezi, potrebno je poduzeti i određene mjere zaštite od ekstremnih temperatura. Ljeti, obično se plastenici pokrivaju mrežama za sjenu, kako bi se spriječilo prodiranje jakih sunčevih zraka kroz staklo ili najlon. Ovaj efekt stvaranja sjene čuva biljke od tzv. sagorijevanja unutar plastenika. U ljetnom periodu i jutarnje sunčeve zrake mogu biti toliko jake, pa se na biljkama, ako su ostale kapljice vode od kondenza ili večernjega zalijevanja, mogu pojaviti tačkaste „opekotine“- efekt lasera.

U zimskom periodu, biljke je potrebno zaštiti od hladnoće i smrzavanja, agro folijama koje imaju efekt zagrijavanja, ne zadržavanja vode i propusne su zrak, pa pod njom biljka normalno diše. Veći plastenici, jer gube više toplote, se zimi dodatno zagrijavaju pećima ili klima uređajima.

Zaštita od zaraznih bolesti u plasteničkoj proizvodnji

Zaštita od zaraznih bolesti, u plasteničkoj proizvodnji, obavlja se hemijskim sredstvima. Sve počinje još od samog načina dezinfekcije zemlje unutar plastenika, kupovine sjemena ili već gotovog sadnog materijala.Temperatura, količina vlage i prozračivanje, igraju veliku ulogu u prevenciji zaraznih bolesti. Previše vlage i visoke temperature dovode do razvoja patogenih mikroorganizama i gljivica, čime su usjevi podložni masovnom ugibanju. Važno je prepoznati na vrijeme koja bolest je napala biljku, u kojoj je fazi razvoja, da li druge biljke u blizini pokazuju iste simptome. Otklanjanjem zaraženih biljaka u početnoj fazi razvoja bolesti sprječava se širenje iste.

Upotreba fungicida, kada je već gljivica napala korijen ili biljku, neće donijeti mnogo toga korisnog. Na tržištu su fungicidi sa djelimičnim efektom izlječenja, i ne djeluju dovoljno brzo, koliko brzo se gljivice prošire i unište usjeve. Najbolje je kupiti fungicide širokog spektra djelovanja, i koristiti ih u preventivne svrhe, pogotovo ako su u pitanju fungicidi na bio bazi.

Bolesti nastale od patogenih bakterija, mogu se regulisati reduciranjem vlage u plasteniku i ako smo prije obezbjedili dobru drenažu zemljišta, pa se voda dugo ne zadržava. Sredstva na bazi bakra su dobra prevencija protiv patogenih bakterija. Vlaga i visoka temperatura, dovode i do drugih problema, poput pojavljivanja uši, grinja i drugih štetnih insekata, na lišću biljaka. Uši isisavaju biljni sok, zbog čega biljke počinju da se suše, a i prenosioci su virusa. Najbolja prevencija protiv štetnih insekata, jeste privlačenje njihovih neprijatelja. Upotreba insekticida je krajnja opcija, ukoliko je nastamba štetočina toliko velika, da se ne mogu drugim načinima istrjebiti.

Prednosti plasteničke proizvodnje
 • Povećana proizvodnja
 • Smanjen rizik od pojave korova
 • Smanjen rizik pojave bolesti
 • Proizvodnja tokom cijele godine
 • Olakšano upravljanje proizvodnjom
Nedostaci plasteničke prizvodnje
 • Visoka početna ulaganja
 • Velika proizvodna ulaganja
 • Stalna njega usjeva i održavanje opreme
 • Zahtijeva mnogo više znanja i vještine od uzgoja u konvencionalnoj poljoprivredi

Povezani članci

Neven – Moćni zaštitnik

Neven – Moćni zaštitnik

Neven je jednogodišnja biljka porijeklom iz Južne Evrope i Azije. Kroz historiju čovječanstva, koristio se za liječenje mnogih bolesti, posebno kožnih oboljenja i za zacjeljivanje rana. Vremenom je dokazano da posjeduje i druga ljekovita svojstva kao što su...

Brokula – Zeleni dragulj

Brokula – Zeleni dragulj

Brokula pripada porodici kupusnjača i vrlo se razlikuje od svojih rođaka, po obliku i boji glavice. Prvi put je uzgojena na Mediteranu i Aziji, od divljeg kupusa. Vremenom je kultivirana da ima specifičan okus, koji je ljudima davao nutritivno bogat zalogaj. Osim što...

Pitomi Kesten

Pitomi Kesten

Kesten je visoko stablo, porijeklom iz umjerenih područja sjeverne polutke. Pripada porodici bukovki, te pojedine vrste mogu živjeti i do 800 godina. Njegovo stablo je prekriveno sivim korom, dok se krošnja može širiti i do 15 m. Krošnju krase sjajni listovi,...

Budite u toku s najnovijim vijestima i ažuriranjima

Prijavite se za novosti

U predviđeno polje unesite Vaš email i među prvima dobijte obavijesti o novostima i novim objavama na našoj stranici

Pratite nas

na društvenim mrežama

Translate »