Orhideja – Kraljica cvijeća

Written by Lejla B

3 srpnja, 2020

Iako bizarnog oblika, sa kompleksnim cvjetovima, orhideja se smatra jednom od najljepši vrsta cvijeća na svijetu. Prvi oblici orhideje pojavili su se prije 200 miliona godina, te su naučnici dokazali da datira iz jurskog razdoblja do mezozojske ere. Danas broji preko 28000 vrsta, od kojih se najčešće uzgajaju one iz roda Phalaenopsis i Cattleya. Većina vrsta orhideja, osim onih hibridnih su epifiti, što znači da im korijen raste u zraku.

Cvjetovi orhideje predstavljaju simbol luksuza, misterioznosti i profinjenosti. U tradicionalnoj medicini orhideja se koristila za liječenje kašlja i plućnih bolesti, čak se povezivala i sa jačanjem muške plodnosti. Prije se vjerovalo da ako žena pojede cvijet orhideje da će roditi sina.

Orhideja i u najdubljoj šumi odašilje svoj mirirs, čak i kad nema niko u blizini da bi se tome divio.

Konfucije

Uzgoj orhideje

Orhideja potiče iz tropskih područja, pa za njen idealan uzgoj najbolja je topla i vlažna klima. U svom prirodnom staništu raste između kore drveća, gdje joj je dostupna umjerena vlaga i toplota. Orhideja žudi za svjetlosti, ali ne i direktnoj sunčevoj svjetlosti. Za uspješnu cvatnju i zdrav rast potrebna joj je visoka vlažnost staništa i strujanje zraka oko korijena.

U mnogim cvjećarnama orhideje se prodaju u malim, prozirnim i plastičnim čašama, iako se time krše svi uslovi za njen zdrav rast. U takvim posudama nema strujanja zraka oko korijena, korijen nema priliku da se u potpunosti osuši, zbog čega dolazi do česte pojave truleži korijena. Nakon kupovine orhideje potrebno ju je presaditi, čim završi sa fazom cvjetanja, a nikako tokom.

Orhideja u prirodi
Orhideja u plastičnoj čaši

Presađivanje orhideje

Prvi korak pri presađivanju orhideje je izbor supstrata. Ne bi se smjela koristiti obična zemlja, koja se koristi za uzgoj drugih cvjetnica, jer bi orhideju ova mješavina ubila. U suštini, korijen orhideje više treba supstrat kao oslonac, jer hranjive materije ne uzima iz supstrata. Mnogi uzgajivači koriste mješavine poput kore od drveća tzv. malč, ili kokosove ljuske, drveni ugalj, perlit i dr. Primjer jednostavnog supstrata za uzgoj:

½ udjela sitne kore od jele ili kokosove ljuske

¼ udjela zrnastog drvenog uglja

¼ perlita

Nakon odabira ili pripreme supstrata, orhideja se vadi iz saksije, pažljivo da se ni jedan izdanak korijena ne ošteti. Pristupa se obrezivanju starih i suhih izdanaka korijena, kako bi se energija preusmjerila za stvaranje novih. Zdravo korijenje izgleda bjelkasto i čvrsto, i oni se ne obrezuju.

Supstrat za orhideju
Presađivanje orhideje

Orhideja je najsretnija u manjoj saksiji. Plastične su poželjinije, zbog lakoće pregleda korijena, i lakše manipulacije pri ponovnom presađivanju. Drvene saksije su također poželjne, jer bolje čuvaju vlagu, iako bi se trebalo napraviti dovoljno rupa zbog boljeg protoka zraka. Glinene, tradicionalne saksije, su i dalje najbolja opcija za uzgoj orhideja. Ukrasne saksije premazane zaštitnim bojama, nisu poželjne za uzgoj, jer su za orhideju umjetne boje toksične .

U izabranu posudu smjestimo orhideju, te napunimo posudu supstratom. Orhideja treba da je čvrsto i ravno smještena, iako neće odmah biti u potpunosti stabilna sve dok se ne pojave novi izdanci korijena.

Njega i zaštita orhideje

Tokom ljetnih mjeseci orhideju je poželjno zalijevati jednom sedmično, i to obilnom količinom vode. Najbolja opcija za zalijevanje je potapanje saksije u ostajalu vodu, nakon čega se ostavi da se dobro ocjedi. U zimskim mjesecima dovoljno je potapanje vršiti svakih 15-20 dana. Uvijek je manje vode bolje, u suprotnom vrlo ju je lako ubiti sa preobilnim i prečestim zalijevanjem.

Svijetlost je ključna za uspješan razvoj, cvjetanje i zdravlje orhideje. Poželjno ju je držati na prozoru, gdje ima cjelodnevnu svijetlost, ali ne i direktnu sunčevu svijetlost. Sunce oštećuje njene listove, zbog čega počinju žutiti i sušiti se.Sunce dodatno crpi i vlagu iz supstrata i listova, zbog čega joj slabi i imunitet.

Zalijevanje orhideje

Gnojidbu orhideje najbolje je vršiti jednom u 7-10 dana, u toku vegetacijskoga perioda, dok se u stadiju mirovanja biljka ne treba gnojiti.

Orhideja je osjetljiva na pojavu gljivica, posebno u području korijena. Na listovima je, također, moguća pojava gljivičnih oboljenja, uslijed ne adekvatne njege. Crne mrlje na lišću i pojava truleži, jedan su od najčešći znakova prisustva gljivica. Predugo zadržavanje vode u saksiji ili posudi, najviše doprinosi pojavi gljivičnih oboljenja. Dobra higijena, sprječavanje zadržavanja vode na listovima i u posudi, u potpunosti će spriječiti ove vrste oboljenja.

Pojava lisne uši je također česta pojava uslijed neadekvatne njege. Istrebljenju uši sa orhideja pomaže sapunica, ulje i 70% alkohol. Jedan od načina je da se alkohol namoči na vatu, te se svi listovi orhideje premažu s njim. Ovo će otkloniti i grinje sa orhideja, ako su prisutne.

Razmnožavanje i cvatnja

Orhideja se može razmnožavati na dva načina, i to putem sjemena i vegetativnim dijelovima. Razmnožavanje sjemenom, obično obavljaju profesionalci koje se bave uzgojem orhideja za komercijalne svrhe. Orhideje proizvode i do nekoliko milijuna sjemenki, od kojih će se tek nekoliko razviti u zrele biljke. Klijanje sjemena može trajati od nekoliko dana, pa i do 10 tak godina.

Vegetativno razmnožavanje je vrlo popularno kod početnika i ljudi koji se bave uzgojem za osobne svrhe. Ovaj način razmnožavanja obavlja se kada odrasle, zrele i nekoliko godina stare orhideje budu spremne za presađivanje. Jednostavnim dijeljenjem korijena, od kojih će nova biljka imati najmanje tri izdanka i jedan novi početni izdanak, obavlja se vegetativno razmnožavanje. Ova podjela korijena će pozitivno utjecati na biljke, jer će poticati izrastanje novih izdanaka korijena, jače listove,te nove i bolje grane. Podjelu biljaka najbolje je obavljati kada se počnu pojavljivati novi izdanci korijena, što će doprinjeti cvatnji već slijedeće godine.

Cvijet orhideje može preživjeti od nekoliko sati do 6 mjeseci, što ovisi o vrsti i staništu. Cvjetovi variraju od svih vrsta boja, osim crne. Postoje čak i prave plave orhideje koje su prava atrakcija među uzgajivačima i ljubiteljima ove prekrasne biljke. Cvijet plave orhideje predstavlja duhovnost i rijetkost i savršen je dar za majku i voljenu osobu.

Nakon završetka cvatnje, može se potaknuti drugi ciklus cvatnje, na način da se odreže grana malo iznad vidljivog čvora. Ovaj način može doprijenjeto novoj i bržoj cvatnji svega nakon par mjeseci.U slučaju da se ne pojave novi izboji i stabljika poprimi žučkastu do smeđu boju, granu je potrebno ukloniti u podnožju. Na ovaj način će nastati nova grana sa jačim izbojima i budućim cvijetovima.

Povezani članci

Neven – Moćni zaštitnik

Neven – Moćni zaštitnik

Neven je jednogodišnja biljka porijeklom iz Južne Evrope i Azije. Kroz historiju čovječanstva, koristio se za liječenje mnogih bolesti, posebno kožnih oboljenja i za zacjeljivanje rana. Vremenom je dokazano da posjeduje i druga ljekovita svojstva kao što su...

Brokula – Zeleni dragulj

Brokula – Zeleni dragulj

Brokula pripada porodici kupusnjača i vrlo se razlikuje od svojih rođaka, po obliku i boji glavice. Prvi put je uzgojena na Mediteranu i Aziji, od divljeg kupusa. Vremenom je kultivirana da ima specifičan okus, koji je ljudima davao nutritivno bogat zalogaj. Osim što...

Pitomi Kesten

Pitomi Kesten

Kesten je visoko stablo, porijeklom iz umjerenih područja sjeverne polutke. Pripada porodici bukovki, te pojedine vrste mogu živjeti i do 800 godina. Njegovo stablo je prekriveno sivim korom, dok se krošnja može širiti i do 15 m. Krošnju krase sjajni listovi,...

Budite u toku s najnovijim vijestima i ažuriranjima

Prijavite se za novosti

U predviđeno polje unesite Vaš email i među prvima dobijte obavijesti o novostima i novim objavama na našoj stranici

Pratite nas

na društvenim mrežama

Translate »