NAR – Ljekoviti čarobnjak

Written by Lejla B

30 kolovoza, 2020

Nar ili mogranj je listopadni grm, koji vodi porijeklo iz Irana. Njegov plod je korišten kroz povijest čovječanstva, kao simbol vjerovanja i ideala, braka i plodnosti, života i smrti, rođenja i vječnog života. Zbog svojih hranjivih vrijednosti, smatra jednim od najzdravijih plodova na svijetu. Obilje vitamina C i K, proteina, vlakana, minerala, antioksidanasa samo su neke od karakteristika koje ga opisuju, kao zdravstvenog čarobnjaka. U narodnoj medicini se koristi kao protu-upalni lijek, sprječava srčane bolesti, dijabetes, rak, Alzheimerovu bolest i dr. Kur’an spominje da šipak raste u rajskim vrtovima, dok u hriščanstvu se pojavljuje kao vjerski ukras, a u kineskoj kulturi šipak se smatra simbolom plodnosti i reprodukcije, povezanim sa zemaljskim boginjama.

Drvo nara
Nar plod

Priprema tla i sadnja

Nar preferira više blago alkalna tla, iako se može adaptirati i na blago kisela tla, ako su dobro drenirana i plodna. Zahtijeva sunčana i topla područja, sa najmanje 6 sati sunčeve svjetlosti dnevno. Najbolja tla za uzgoj nara su pjeskovito-ilovasta, sa bogatim udjelom humusa. Nar je najbolje posaditi u kasnu jesen ili rano proljeće, dok se biljni nektar nalazi najbliže žilama korijena. Može se saditi na dva načina i to:

Sadnja nara iz sjemena

Sjemenke nara jako brzo klijaju i rastu u početnim fazama razvoja. Uzgoj iz sjemena najbolje je početi u zimskom periodu u zatvorenom prostoru, na način da se sjemenke sade u tzv. klijališta. Iz nara se izvade sjemenke, operu zatim ostave da se suše par dana, prije sadnje. Sa sjemenki je, prije sadnje, potrebno otkloniti pulpu (zaštitni omotač), zatim posaditi plitko u rastresito i lagano tlo. Klijalište se postavi na svijetlo i toplo mjesto, u blizini prozora najbolje. Klijalište je potrebno održavati optimalno vlažnim, kako bi zasađene sjemenke proklijale u narednih 30-40 dana. Preporučuje se klijalište prekriti prozirnom folijom, kako bi se održavala vlažnost i povećala ukupna temperatura zemlje u klijalištu.

Sjeme nara
Klijalište nara

Izrasle mlade biljke bilo bi poželjno presaditi u zasebne male saksije, kako bi nastavile svoj razvoj do trajnog presađivanja u vrt. Ovo je najbolje učiniti kada su razvijena 2-3 lista na stabljici. Kada prođe opasnost od mraza i kada je zemlja dovoljno dobro ugrijana, mlade sadnice se prebacuju u vrt gdje nastavljaju svoj rast i razvoj.

Plodovi nara koji se kupe u marketima su obično hibridi, koji nakon sadnje ne daju plod. Pa ako se nar sadi u svrhu uzgoja zbog ploda, ne preporučuje se uzgoj iz sjemenki nara hibrida.

Presađivanje nara
Nar u saksiji
Sadnja nara iz reznica

Sadnja nara iz reznica je najučinkovitiji i najsigurniji način za primanje sadnice nara. Reznice je najbolje uzimati od zdravih i čvrstih stabala, i to od jednogodišnjih grana. Početak zime je najbolje vrijeme za uzimanje reznica, kada je stablo u stadiju mirovanja. Za najlakše razmnožavanje preporučuje se koristiti jednogodišnje grane tvrdog dijela drveta, jer su već otvrdnule. Reznice bi trebale biti duge otprilike 20 tak cm, debljine olovke. Dijagonalni rez se pravi odmah ispod čvora pupoljka. Nekoliko reznica se skupi zajedno, te posadi u male saksije, u pjeskovito ilovastu mješavinu, te stave na sunčano mjesto. S obzirom da se reznice uzimaju u januaru ili februaru, preporučuje se saksije premjestiti u zatvoren prostor te prekriti prozirnim najlonom, kako bi se očuvala umjerene vlaga, te podigla temperatura zemlje. Prvi izdanci korijena trebali se pojaviti za 6-8 sedmica. Kada prođe opasnost od mrazeva reznice se presađuju u vrt.

Reznica nara
Sadnja nara reznicama

Njega i zaštita

Nar voli sunce i visoke temperature. U zimskom periodu, ako je zasađen u velike saksije, obavezno se mora premjestiti u zatvoren prostor. U vrtu poželjno je stablo zaštiti agro folijama, uz pomoć kojih korijen stabla neće mrznuti, a stablo će slobodno disati.

Zalijevanje nara obavljati samo kada je zemlja suha na dodir. U ljetnom periodu preporučuje se zalijevanje obavljati jednom sedmično, što opet zavisi od vrste tla. Zalijevanje se vrši samo po zemlji, bez špricanja listova nara vodom, jer u suprotnom može doći do razvoja gljivičnih oboljenja. Postavljanjem malča oko stabla, ali ne preblizu stabla, spriječiti će se izrastanje korova. Malč optimalno djeluje i na očuvanje umjerene vlage tla, što pogoduje naru i smanjuje potrebe za vodom.

Gnojidbu nara 3 godine nakon sadnje poželjno je obavljati 3 puta godišnje, i to u novembru, februaru i mjesecu maju. Dok starijim zasadima gnojidba je dovoljna dva puta godišnje i to početkom i krajem zimskog perioda. Gnojivo zagrijava tlo što sprječava smrzavanje izdanaka korijena, kao i što obezbjeđuje tlo dovoljnim količinama hranjivih materija. Za gnojidbu je poželjno koristiti zrelo stajsko gnojivo ili kompost, koji se postavlja na površinu oko stabla, udaljen otprilike 25-30 cm od glavnog stabla.

Rezidba

Stablo nara može narasti i do 6 m u visinu, iako se najčešće uzgajaju kao mala stabla. U svrhu povećanja rodnosti i zaštite od bolesti, nar je potrebno i redovno obrezivati. Rezidbu je najbolje vršiti u stadiju mirovanja biljke, kada nema opasnosti od mraza. Kasna jesen ili rano proljeće su idealno vrijeme za rezidbu. Rezidbu je potrebno vršiti dezinficiranim alatkama, i obrezuju se sve oštećene grane, grane koje se ukrštaju i grane koje rastu prema unutrašnjosti. Na ovaj način krošnja se prorjeđuje, potiče se rast novih plodnih grana, povećava se cirkulacija zraka u krošnji, što pogoduje zdravlju nara. Rezidbu je najbolje vršiti jednom godišnje, svake godine.

Rezidba nara šema

Zaštita od bolesti

Nar kao i bilo koja druga voćka podložan je pojavi bolesti uslijed pretjerane vlage staništa. Nar najbolje uspijeva u južnijim područjima baš zbog suhe klime, dok zasađen u nešto vlažnijim područjima može biti itekako osjetljiv na bolesti. Najčešća oboljenja nara su:

  • Gljivične bolesti korijena – uslijed prevelike vlage može doći do truleži korijena kojeg uzrokuje gljivica koja se razvija u staništima sa malo kisika, toplote i puno vlage. Reduciranjem zalijevanja i obezbjeđivanjem dobre drenaže u potpunosti se otklanja opasnost od pojave ove bolesti.
  • Antraknoza – gljivica koja na plodu i listu uzrokuje oštećenja u obliku rana i pojavom truleži, posebno je aktivna kod prečestih kišnih perioda. Upotreba prirodnih sredstava direktno na zaražene plodove može smanjiti širenje ove bolesti. Soda bikarbona ubija gljivice direktnim kontaktom, dok modra galica sprječava širenje bolesti. Više o zaštiti protiv gljivičnih bolesti ovdje.
  • Napadi uši – pri većim temperaturama i većoj vlažnosti tla uši mogu napraviti velike štete, posebno ako su u pitanju štitaste uši. Štitaste uši izlučuju smolu, koja može privući viruse, bakterije i druge štetnike. Prirodnu prevenciju protiv uši pogledajte ovdje.

Berba

Plod nara se ne može očekivati prve 2 godine nakon sadnje. Prvi plodovi pojavljuju se tek nakon 3-4 godine nakon sadnje i njihovo sazrijevanje traje 5-6 mjeseci nakon cvjetanja. Od septembra do oktobra, zavisno od sorte i staništa, berba započinje kada su na stablu plodovi tamnocrveni. Ubrani plodovi nikad ne nastavljaju svoje zrenje, pa bi se trebali ostaviti na stablu do potpune zrelosti. Plodove sa grana odsjecati što bliže granama, te ubrane skladištiti na hladnom, tamnom i suhom mjestu. Nar može preživjeti u hladnjaku i do 6 mjeseci.

Berba nara

Povezani članci

Neven – Moćni zaštitnik

Neven – Moćni zaštitnik

Neven je jednogodišnja biljka porijeklom iz Južne Evrope i Azije. Kroz historiju čovječanstva, koristio se za liječenje mnogih bolesti, posebno kožnih oboljenja i za zacjeljivanje rana. Vremenom je dokazano da posjeduje i druga ljekovita svojstva kao što su...

Brokula – Zeleni dragulj

Brokula – Zeleni dragulj

Brokula pripada porodici kupusnjača i vrlo se razlikuje od svojih rođaka, po obliku i boji glavice. Prvi put je uzgojena na Mediteranu i Aziji, od divljeg kupusa. Vremenom je kultivirana da ima specifičan okus, koji je ljudima davao nutritivno bogat zalogaj. Osim što...

Pitomi Kesten

Pitomi Kesten

Kesten je visoko stablo, porijeklom iz umjerenih područja sjeverne polutke. Pripada porodici bukovki, te pojedine vrste mogu živjeti i do 800 godina. Njegovo stablo je prekriveno sivim korom, dok se krošnja može širiti i do 15 m. Krošnju krase sjajni listovi,...

Budite u toku s najnovijim vijestima i ažuriranjima

Prijavite se za novosti

U predviđeno polje unesite Vaš email i među prvima dobijte obavijesti o novostima i novim objavama na našoj stranici

Pratite nas

na društvenim mrežama

Translate »