Lubenica (Citrullus lanatus)

Written by Lejla B

22 travnja, 2020

Lubenica je jednogodišnja biljka porijeklom iz Afrike. Prepuna vode, hranjivih materija, a sa premalo kalorija lubenica se u narodnoj medicini koristi za snižavanje krvnog pritiska, smanjenje boli u mišićima i izvrsna hrana za dijabetičare. Odličan je izvor vitamina C, B5, A i minerala K i CU, sadrži vrlo malo vlakana i ima visok sadržaj voćnog šećera fruktoze. Pripada porodici tikvi, i u botaničkom smislu spada u povrće, ali se zbog visokog sadržaja fruktoze smatra voćem.

Priprema tla i sadnja

Lubenica je biljka duge vegetacije i toplog vremena. U toplijim područjima, od mjeseca maja, može se uzgajati u vrtu iz sjemena, iako je uvijek bolje pripremiti presadnicu u mjesecu aprilu. Iako nije obožavatelj presađivanja, presadnica može dati zdravu biljku i plod, ako se s njom postupa na pravilan način. Nikad ne vaditi biljku iz saksije, iz koje se presađuje sadnica, povlačenjem. Na vrlo nježan način izvući kompletnu biljku sa zemljom iz saksije i smjestit je na mjesto uzgoja, kada je temperatura tla najmanje 18 C°. U umjereno toplim područjima lubenicu se preporučuje uzgajati u plasteniku ili stakleniku, gdje su temperature iznad 25 C°. Voli duboka, rastresita tla bogata hranjivim materijama, zbog čega se naziva i gladnom kulturom za uzgoj. Može se gajiti i direktno na zrelom stajskom gnoju, pomiješanom sa malo zemlje.

Gnoj, zbog stalne razgradnje, dodatno grije sjemenke i stvara idealnu temperaturu lubenici za uspješan rast i razvoj. Ukoliko se sadnja odvija na tlu, prije sadnje tlo je potrebno obilno pognojiti sa organskim gnojivom, kompostom ili zrelim stajskim gnojivom. Poželjno je napraviti uzdignute gredice ili grebene za sadnju lubenice, kako bi se višak vode cijedio, a ne zadržavao. Lubenica voli vodu, ali ne voli močvarno tlo. Preporučuje se lubenici obezbijediti jako puno prostora, jer rastom loze i lišća zasjenjuju i uguše sve što je posađeno u blizini nje. Sadnja se obavlja u razmaku od najmanje 30-40 cm između sjemenki i 2 m između redova.

Njega i zaštita

Nakon sadnje sjemenki i sve do klijanja lubenica zahtijeva veće količine vode. Redovno održavati umjerenu vlažnost odstajalom vodom, čija je temperatura jednaka temperaturi zemlje u kojoj biljka raste, što daje lubenici optimalne uslove za zdrav rast. Mlade biljke u nedostatku vode počinju da žute, i jako teško se oporave od dehidracije.

Puževima, biljka lubenice je skoro pa omiljena hrana, zbog čega je poželjno postaviti zaštitne ogradice, ili koristiti sredstva koja će odvući pažnju puževa od lubenice. Za ovo su se najbolje pokazale postavljene posudice oko gredica u koje se sipa pivo. Pivo zbog mirisa privlači puževe, u kojem se puževi utope. Sadnjom dragoljuba oko gredica, koji mirisom tjera puževe, još je jedna odbrambena metoda od ovih nametnika.

Ljeti su jako osjetljive na gljivična oboljenja, od kojih stradaju u roku od par sati. Jako je važno zaštititi biljke na vrijeme. Gljivice naprave maksimalne štete, u periodima velike vlage i velike vručine, pa se preporučuje intenzivnija upotreba modre galice, koja je preventivno prirodno sredstvo protiv gljivičnih oboljenja.

Cvjetovi lubenice se oprašuju insektima. Ukoliko zbog nedostatka insekata ne dođe do oprašivanja na vrijeme, to se može uraditi i četkama za oprašivanje. Muški cvjetovi uvijek se pojavljuju na stabljici sedmicu ili dvije prije ženskih i privlače pčele, koje izvrše oprašivanje. Ukoliko ne dođe do oprašivanja, četkom se lagano pokupi pelud iz muških cvjetova, prenese se na ženske i na taj način se izvede oplodnja ženskih cvjetova.

Berba

Lubenice su spremne za berbu za otprilike 70-90 dana nakon sadnje, zavisno od vrste lubenice i područja u kojem se uzgaja. Prvi znak početka zrelosti lubenice jeste žuta, pa smeđa boja loze. Žuta boja pokazuje da loza više ne hrani plod i da će plod za oko 10 dana biti spreman za berbu. Tada bi bilo potrebno reducirati zalijevanje kako bi se šećer skoncentrisao u plod. Znak potpune zrelosti ploda jeste šupalj zvuk ploda na lagani udar dlanom, gornja površina je izraženijih linija i boje, dok je donja koja je na tlu svijetlo zelena ili žuta. Berba se odvija na način da se oštrim nožem prekine loza oko 10-15 cm iznad ploda, uvrne se prekinuti kraj da bi lubenica nastavila sazrijevanje. Na ovaj način ,nakon berbe lubenice se mogu čuvati 2-3 sedmice na hladnom i suhom mjestu.

Povezani članci

Neven – Moćni zaštitnik

Neven – Moćni zaštitnik

Neven je jednogodišnja biljka porijeklom iz Južne Evrope i Azije. Kroz historiju čovječanstva, koristio se za liječenje mnogih bolesti, posebno kožnih oboljenja i za zacjeljivanje rana. Vremenom je dokazano da posjeduje i druga ljekovita svojstva kao što su...

Brokula – Zeleni dragulj

Brokula – Zeleni dragulj

Brokula pripada porodici kupusnjača i vrlo se razlikuje od svojih rođaka, po obliku i boji glavice. Prvi put je uzgojena na Mediteranu i Aziji, od divljeg kupusa. Vremenom je kultivirana da ima specifičan okus, koji je ljudima davao nutritivno bogat zalogaj. Osim što...

Pitomi Kesten

Pitomi Kesten

Kesten je visoko stablo, porijeklom iz umjerenih područja sjeverne polutke. Pripada porodici bukovki, te pojedine vrste mogu živjeti i do 800 godina. Njegovo stablo je prekriveno sivim korom, dok se krošnja može širiti i do 15 m. Krošnju krase sjajni listovi,...

Budite u toku s najnovijim vijestima i ažuriranjima

Prijavite se za novosti

U predviđeno polje unesite Vaš email i među prvima dobijte obavijesti o novostima i novim objavama na našoj stranici

Pratite nas

na društvenim mrežama

Translate »