Kopar – biljka vitalnosti

Written by Lejla B

31 ožujka, 2021

Kopar je jednogodišnja biljka, nepoznatog originalnog porijekla. Prvi put j otkriven u grobnici egipatskog faraona, dok nešto kasnije i u grčkom gradu Samos-u. Spominjan je u historijskim, medicinskim i vjerskim zapisima, gdje je zabilježen  kao moćna ljekovita biljka. U drevnom Egiptu se koristio za odbijanje vještica i kao afrodizijak. Pored toga, vjerovalo se da sjemenke kopra smanjuju apetiti, te da djeluju i antibakterijski. Danas, zbog njegove jedinstvene arome njegova upotreba u svjetskim kuhinjama je nezamjenjiva. Osim što je bogat antioksidantima, odličan je izvor vitamina C , mangana i vitamina A. Zbog ovih se osobina vrlo često koristio kao lijek protiv kratkovidnosti, zacjeljivanju rana i za održavanje funkcija živčanog sustava.

Priprema zemljišta i sadnja

Kopar se vrlo lako uzgaja, te se sadi direktno u tlo. Kao i mrkva, ne podnosi presađivanje, te se preporučuje sadnju obaviti nakon što se zemlja ugrije na optimalnih 17-18 C. Najbolje uspijeva na dobro dreniranom i plodnom tlu, pa je za njegov uspješan uzgoj potrebna tek osnovna obrada tla. Otklanjanje korova, gnojidba organskim gnojivom, najbolje kompostom, površinsko frezanje, formiranje uzdignutih gredica itd. je sasvim dovoljno za vrlo uspješan uzgoj kopra.

Na teškim tlima, bogatim glinom, najbolje je izbjegavati uzgoj ove kulture, jer kopar ne podnosi zadržavanje vode i manjak kisika, koji je zastupljen na ovim tlima zbog njihove zbijenosti. Nakon pripreme tla, potrebno je sačekati nekih 10 tak dana sa sadnjom, kako bi gnojivo postepenim otapanjem, ušlo u dublje slojeve tla. Sadnja se obavlja u redove na dubinu do 5 cm, u razmaku od 3-5 cm. Nakon 10 tak dana biljke će početi nicati, te će ih biti potrebno razrijediti na razmak od 15-20 cm, kako bi pravilno rasle i razvijale se.

Kopar se može uspješno uzgajati i u saksijama, koje bi trebale biti veće, najmanje fi 30, jer kopar je grmolika biljka koja može narasti od 2-4 m. Dno saksije bi trebalo biti izbušeno sa najmanje 10 rupa, da bi se povećala drenaža. Na samo dno, prije dosipanja zemlje u saksiju, potrebno je postaviti krupniji šljunak, kako korijen ne bio ostao umočen u vodi nakon zalijevanja. Nakon ovoga, dovoljno je dopuniti saksiju plodnom zemljom, te zasaditi sjemenke na gore već opisan način.

Sadnja kopra u vrtu ne bi se trebala odvijati u blizini mrkve, dok sadnja uz kupus i krastavice pospješuje njihov rast i poboljšava zdravlje.

Sjeme lavande
Nicanje lavande

Njega i zaštita

Za uspješan i zdrav uzgoj kopar potrebno saditi na dobro osunčanim mjestima, kako bi se spriječilo pojavljivanje gljivičnih oboljenja. U početnoj fazi rasta, kopru je potrebna konstantna vlaga, što znači da se zalijevanje treba obavljati redovno ali ne i prekomjerno. Ne treba dopustiti da dođe do prekomjernog isušivanja površinskog dijela zemlje, što usporava rast kopra. Odraslim biljkama vlaga nije toliko potrebna, pa će površinsko isušivanje, između zalijevanja dobro pasati njegovom razvoju.

Gnojidbu kopra je potrebno vršiti 2-3 puta tokom vegetacije i to „čajem“ od komposta. Čaj od komposta se priprema na način da se zreli kompost potopi na 24 sata u vodu, u omjeru otprilike za 25 l čaja stavi se 20 šolja komposta. Kompost je poželjno staviti u gazu ili čarapu, pa se zatim potopiti u vodu. Na ovaj način će se spriječiti razmnožavanje loših bakterija, i ulazak moguće prisutnih nametnika u čaj.

Korov je potrebno redovno otklanjati, jer uzima kopru hranjive materije, dehidrira tlo, a i prenosilac je zaraznih bolesti. Izrastanje korova može se spriječiti, postavljanjem tankog sloja malča oko biljaka, ali tek nakon što se usjev prorijedi i biljke dostignu visinu od 10 cm.

Zalijevanje lavande
Rezidba lavande

Bolesti i nametnici

Kopar nije osjetljiv na pojavu bolesti, iako uslijed nepovoljnih uslova i neadekvatne njege može oboljeti od gljivičnih oboljenja. Najčešće bolesti od kojih obolijeva kopar su pepelnica i trulež. Pepelnica može nastati zbog prekomjerne gnojidbe i prekomjernog zalijevanja. Vrlo lako se prenosi vjetrom i zaraženim tlom. Zbog čega je je jako važno primjenjivati plodored (rotaciju usjeva), te nikad ne saditi kopar na mjesto gdje je bila posađena mrkva. Trulež nastaje najčešće u donjem dijelu stabljike, te zahvata mlade izdanke korijena. U ranoj fazi razvoja može se primijetiti i na listovima, posebno onim donjim koji postepeno gube zelenu boju u žutu, zatim smeđu. Kako bolest napreduje isušuje se cijela biljka odozdo prema gore. Prekomjerno zalijevanje, nedovoljna drenaža, malo sunca, su glavni uzročnici nastanka ove bolesti.

Bolest lavande
Bolest korijena lavande

Od nametnika važno je spomenuti lisne uši, koje kopar privlači na svoju stabljiku štiteći ostale biljke u vrtu od ovih nametnika. Kada procvjeta, cvjetovi kopra privlače bubamare, koje su prirodni neprijatelji uši, zbog čega se ovaj problem sa ušima sam od sebe riješi. Zbog ovoga je važno ne tretirati kopar bilo kojim hemijskim preparatima koji služe za suzbijanje biljnih uši, jer se remeti prirodni ciklus nastajanja i nestajanja bubamara, koji su u poljoprivredi najjača vojska vrta.

Jedan od većih štetnika kod uzgoja kopra mogu biti gusjenice, koje se hrane mladim listovima. S obzirom da su lako uočljive i da ih nema nikada puno, ove štetočine se jednostavno mogu pokupiti rukom.

Lavanda
Eterično ulje lavande

Berba

Kopar je najbolje koristiti svježe ubran, te se listovi mogu obirati kada biljka dosegne visinu oko 20 cm.  Najjaču aromu listovi imaju pred samu cvatnju, otprilike 60 dana nakon sadnje. Sjemenke se mogu obirati čim dosegnu zrelost, tj. kada su sjemenke ravne i smeđe, otprilike 90 dana nakon sadnje. Ubrane cvjetne glavice se smještaju u papirnate vrećice, gdje  isušivanjem sjemenke opadaju sa glavica. Proces sušenja sjemenki naglašava aromu kopra, te ih je najbolje koristiti kao začin za pripremu kiselih krastavica.

Povezani članci

Kivi – Kineski ogrozd

Kivi – Kineski ogrozd

Kivi je tradicionalna voćka Kine, već nekoliko stoljeća. Prvi put je stigao na obale Novog Zelanda početkom 20 stoljeća, odakle se proširio cijelim svijetom. Svoje današnje ime dobio je tek 50-tih godina, dok je prije toga bio poznat kao Kineski ogrozd. Sačuvao je sve...

Anthurium- Flamingov cvijet

Anthurium- Flamingov cvijet

Anthurium predstavlja cvijet ljubavi i prijateljstva, a uzgaja se kao sobna biljka. Prvi put je otkriven u kišnim šumama Kolumbije, od strane austrijskog botaničara, koji mu je i dao ime. Danas ovaj prelijepi cvijet broji preko 800 vrsta, i sve se razlikuju po svojim...

BADEM – Svemogući plod

BADEM – Svemogući plod

Spominjan u vjerskim i historijskim knjigama, badem je vrlo brzo stekao svjetsku popularnost još od ubiranja prvih plodova. Vodi porijeklo iz Azije, gdje u šumama rastao kao divlje drvo. Njegovi plodovi su se koristili u umjerenim količinama, jer zbog svoje...

Budite u toku s najnovijim vijestima i ažuriranjima

Prijavite se za novosti

U predviđeno polje unesite Vaš email i među prvima dobijte obavijesti o novostima i novim objavama na našoj stranici

Pratite nas

na društvenim mrežama

Translate »
//mordoops.com/4/5026238