HRANJIVE MATERIJE – Nemineralni i mikro elementi

Written by Lejla B

5 travnja, 2020

NEMINERALNI ELEMENTI (GASOVI)

Ove elemente biljke koriste u obliku gasova. Nemineralni elementi u tlu se nalaze u obliku spojeva ugljičnog dioksida (CO2), kisika (O2) i u obliku vode (H2O). Tri su osnovna elementa:

Oksigen (O) – njegova koncentracija u tlu ovisi o strukturi tla i teksturi tla i količini vode. Kisik zajedno sa drugim gasovima tla i vodom ispunjava pore zemljišta. Njegova razina opada s dubinom tla i zasićenjem zemljišnih pora vodom. Kisik utiče na odvijanje svih životnih procesa živog svijeta u tlu. Smanjenje njegove koncentracije utiče na fiziološke procese biljaka (unos hranjivih materija i disanje), aktivnosti mikroorganizama, stvaranje različitih oboljenja korijena i raspadanje organske materije.

Karbon ili ugljik (C) – Karbon u tlu se nalazi u obliku gasa kao CO2, kao i u organskom i anorganskom obliku. Direktno učestvuje u procesu fotosinteze kao CO2, gdje ga biljke koriste za proizvodnju ugljikohidrata, čime se oslobađa kisik. U organskom i anorganskom obliku utiče na mnoge karakteristike tla. Sadržaj i promet hranjivih materija i vode, boja tla, razmjena gasova direktno su povezana za količinom karbona u tlu.

Hidrogen (H) – njegova količina je povezana sa pH vrijednosti tla. U tlo ulazi cijepanjem molekule vode ( H2O ) uz pomoć svjetlosne energije, nakon čega se oslobađa u obliku plina i u takvom obliku je dostupan biljkama. Ugrađuje se u organske spojeve zajedno sa karbonom. S obzirom da se izdvaja iz vode, njegov nedostatak u tlu se povezuje sa nedostatkom vode.

MIKROELEMENTI ILI ELEMENTI U TRAGOVIMA

Mikro elemente biljke koriste u znatno manjim količinama i uglavnom imaju funkcije u metaboličkim procesima. Sadržaj organske materije i pH vrijednost tla utiču na njihovu dostupnost za navedene procese biljaka.  Mikro elementi u većim količinama postaju jako toksični za biljke. U ovu grupu nutrijenata spadaju:

Željezo (Fe) –  je jako je važno za sintezu klorofila u biljnim ćelijama, što utiče na normalno odvijanje procesa fotosinteze. Njegov nedostatak očituje se u obliku kloroze i nekroze lišća biljaka.

Mangan (Mn) – potpomaže izgradnju kloroplasta i učestvuje u procesu fotosinteze.

Bor (B) – utiče na klijanje sjemena, cvjetanje i razvoj ploda, na apsorpciju soli i staničnu diobu. U tlo ulazi razgradnjom minerala i jako je sklon ispiranju, zbog čega su njegovi nedostaci u poljoprivredi jako česti, što rezultira slabom rastu biljaka, pa i uginuću.

Bakar (Cu) – učestvuje u mnogim enzimskim procesima biljaka, i jako je bitan za pravilno odvijanje fotosinteze.

Cink (Zn) – učestvuje u razvoju korijena i i rastu biljke. Njegov nedostatak očituje se u zakržljalim listovima.

Natrij (Na) – igra veliku u ulogu u općenitom zdravlju tla. Neophodan je rast algi i bakterija. U tlu se nalazi u obliku soli, što utiče na salinitet zemljišta. Najviše je zastupljen u alkalnim tlima. U vrlo malim količinama neophodan je i za razvoj biljaka jer učestvuje u metaboličkim procesima , razmjeni jona kalija (K) i pomaže funkcijama kalija (K) u zatvaranju i otvaranju pora biljaka.

Aluminij (Al) – njegovo prisustvo u većim količinama može učiniti tlo kiselijim, što pogubno djeluje na biljke, jer aluminij inhibira rast korijena. U jako malim količinama može se koristiti za suzbijanje gljivičnih oboljenja korijena.

Hlor (Cl) – u tlu se nalazi u obliku plina i rastopljen u vodi. Jako je bitan za normalan razvoj biljaka, te se u novije vrijeme razmatra da se uvrsti u skupinu esencijalnih elemenata. U tlu se nalazi u hranjivom i toksičnom obliku. Funkcije klora su ključne za odvijanje fotosinteze, učestvuje u razmjeni jona K, može suzbiti brojne gljivične infekcije, i utiče na kiselost tla.

Silicij (Si) – poboljšava zdravlje biljaka ali u jako malim količinama, u suprotnom je jako toksičan. Osnovni je element izgradnje minerala, poboljšava kapacitet tla za zrak i vodu, u tlu se nalazi u obliku silikatnih minerala. Utiče na distribuciju, unos i funkcionalnost  hranjivih tvari.

Selen (Se) – nije toliko bitan za cvjetanje i razvoj ploda, ali utiče na rast biljaka i na otpornost na patogene bolesti. Jako je bitan za hranu koja se uzgaja za životinje, pa se njegov nedostatak u tlu, može očitovati manjkom u hranivima za životinje.

Nikal (Ni) – jako je važan za procese metabolizma azota. Njegov manjak očituje se u nakupljanju toksičnih oblika uree, što može biti pogubno za biljke.

ZAKLJUČAK

Makro i mikro elementi su jako povezani, bez obzira što se jedni nalaze u velikim količinama, a drugi tek u tragovima. Jedni druge potiču na odvijanje normalnih životnih procesa i jako je bitno da je tlo izbalansiramo među njima. Nikad u tlu ne fali samo jednog makro ili mikro elementa, to je uglavnom povezano sa više njih odjednom. Nedostatak se ne očituje  naglim ugibanjem biljke, on se pokazuje čak i ranim stadijima razvoja biljke, zakržljalom stabljikom i listovima, što može imati, ako se ne prepozna vrijeme, fatalan učinak. Azot je taj koji se uvijek ispire u najvećim količinama i njegove zalihe su uglavnom uvijek deficitarne, ako se ne nadoknađuju.

Povezani članci

Kivi – Kineski ogrozd

Kivi – Kineski ogrozd

Kivi je tradicionalna voćka Kine, već nekoliko stoljeća. Prvi put je stigao na obale Novog Zelanda početkom 20 stoljeća, odakle se proširio cijelim svijetom. Svoje današnje ime dobio je tek 50-tih godina, dok je prije toga bio poznat kao Kineski ogrozd. Sačuvao je sve...

Kopar – biljka vitalnosti

Kopar – biljka vitalnosti

Kopar je jednogodišnja biljka, nepoznatog originalnog porijekla. Prvi put j otkriven u grobnici egipatskog faraona, dok nešto kasnije i u grčkom gradu Samos-u. Spominjan je u historijskim, medicinskim i vjerskim zapisima, gdje je zabilježen  kao moćna ljekovita...

Anthurium- Flamingov cvijet

Anthurium- Flamingov cvijet

Anthurium predstavlja cvijet ljubavi i prijateljstva, a uzgaja se kao sobna biljka. Prvi put je otkriven u kišnim šumama Kolumbije, od strane austrijskog botaničara, koji mu je i dao ime. Danas ovaj prelijepi cvijet broji preko 800 vrsta, i sve se razlikuju po svojim...

Budite u toku s najnovijim vijestima i ažuriranjima

Prijavite se za novosti

U predviđeno polje unesite Vaš email i među prvima dobijte obavijesti o novostima i novim objavama na našoj stranici

Pratite nas

na društvenim mrežama

Translate »
//sotchoum.com/4/5026238