HIDROPONSKI SISTEMI UZGOJA

Written by Lejla B

6 travnja, 2020

Hidroponski sistemi uzgoja, predstavljaju vrstu uzgoja koja se ne odvija na ili u tlu, nego se odvija u vodi. Biljke sve hranjive materije dobivaju iz vode, a što se tiče oslonca korijena, zbog stabilnosti biljke, koriste se kokosova vlakna, kamena vuna, sijeno, piljevina i dr. Ovakav način uzgoja, u svijetu, još uvijek je u razvojnoj fazi.

Prednosti ovakve vrste uzgoja su:
  • Biljke rastu puno brže u odnosu na rast na tlu, i do 20 %
  • Veći su prinosi
  • Ušteda vode je na maksimumu zbog zatvorenog sistema
  • Ne zauzima mnogo prostora
  • Higijenski su u prednosti u odnosu na tlo
  • Uzgoj je moguć tokom cijele godine
Nedostaci, hidroponskog uzgoja, su :
  • visoka cijena sistema i opreme
  • i mali kvar na sistemu može uništiti cijelu proizvodnju
  • ovakav uzgoj zahtijeva izvrsno poznavanje hranjivih materija i pH vrijednosti
  • zahtijeva mnogo više truda u odnosu na uzgoj na tlu

Hidroponski sistemi uzgoja mogu biti različiti, ali svaki od njih, prvenstveno, zahtijeva temeljno čišćenje i dezinfekciju uzgojnoj medija, jer se zbog stalnog protoka vode mogu pojaviti plijesni i gljivice, koji mogu uništiti buduću žetvu. Hidroponski sistemi uzgoja, koji su najpoznatijij, su:

Tehnika hranjivog filma

Najpopularnija tehnika, hidroponskog uzgoja, je tehnika hranjivog filma. Najprikladniji su za uzgoj manjih i brzorastućih biljaka, najčešće salate. Najznačajnija karakteristika ovakvog uzgoja je sistem plitkih cijevi, ispunjenih vodom u kojoj  su otopljene hranjive materije. Voda, sa hranjivim materijama protiče kroz korijen biljaka, obezbjeđujući im sve potrebne, za život elemente. Cijevi li kanalići postavljaju se pod nagibom, tako da se u njima odvija pravilan protok. Brzina protoka bi trebala biti otprilike 1 litar u minuti za svaki otvor, s tim da dužina kanala ne bi trebala biti veća od 10 metara. Ovakav sistem obezbjeđuje biljkama sva tri neophodna elementa za rast i razvoj  (voda, kisik, hranjive materije), i učinkovitiji je što je jednostavniji.

Drip sistem ili sistem kapanja

To je vrsta aktivnog sistema, koji obezbjeđuje biljkama vodu i hranjive materije koristeći pumpu. Naziva se još i sistemom za mikro-navodnjavanje, jer kapi hranjivih materija izravno kapaju na biljke. Sistem je postavljen na pojedinačne posude povezane mrežom cijevi. Protok se obično reguliše tajmerom, koji pokreće pumpu za izbacivanje vode i hranjivih materija iz rezervoara nekoliko puta dnevno. Protok nije konstantan jer bi došlo do „utapanja“ biljaka. Nakon završetka cirkulacije voda i hranjive materije, sistemom cijevi, vraćaju se nazad u rezervoar. Jako je bitno da voda u rezervoaru ne mijenja pH vrijednost i nivo hranjivih tvari, u suprotnom može učiniti veliku štetu biljkama. Najbolje biljke za uzgoj u ovakvom sistemu su salata, luk , paradajz, grašak, jagode, neke vrste bundeva i dr.

Sistem plime i oseke

Vrlo je jednostavan i jeftin za postavljanje, lako se manipuliše sa biljkama, omogućavajući laku izmjenu kultura, pojedinačno, bez obzira na susjedne biljke. Biljke se postavljaju u šire plitke cijevi ili kanale, koje se periodično pune vodom i hranjivim materijama pumpom iz rezervoara i gravitacijom vraćaju nazad u rezervoar. Korijen biljaka, prije natapanja vodom, je potpuno suh i obogaćen kisikom, što može predstavljati i veliki problem ako dođe do kvara u tajmeru ili pumpi. U ovakvim sistemima najčešće se uzgajaju grah i paradajz, jer se njihove stabljike mogu pričvrstiti direktno na stalak. Ukoliko prostor i oprema to dopusti, ovakav sistem može podnijeti uzgoj bilo koje kulture.

Povezani članci

Kivi – Kineski ogrozd

Kivi – Kineski ogrozd

Kivi je tradicionalna voćka Kine, već nekoliko stoljeća. Prvi put je stigao na obale Novog Zelanda početkom 20 stoljeća, odakle se proširio cijelim svijetom. Svoje današnje ime dobio je tek 50-tih godina, dok je prije toga bio poznat kao Kineski ogrozd. Sačuvao je sve...

Kopar – biljka vitalnosti

Kopar – biljka vitalnosti

Kopar je jednogodišnja biljka, nepoznatog originalnog porijekla. Prvi put j otkriven u grobnici egipatskog faraona, dok nešto kasnije i u grčkom gradu Samos-u. Spominjan je u historijskim, medicinskim i vjerskim zapisima, gdje je zabilježen  kao moćna ljekovita...

Anthurium- Flamingov cvijet

Anthurium- Flamingov cvijet

Anthurium predstavlja cvijet ljubavi i prijateljstva, a uzgaja se kao sobna biljka. Prvi put je otkriven u kišnim šumama Kolumbije, od strane austrijskog botaničara, koji mu je i dao ime. Danas ovaj prelijepi cvijet broji preko 800 vrsta, i sve se razlikuju po svojim...

Budite u toku s najnovijim vijestima i ažuriranjima

Prijavite se za novosti

U predviđeno polje unesite Vaš email i među prvima dobijte obavijesti o novostima i novim objavama na našoj stranici

Pratite nas

na društvenim mrežama

Translate »
//mordoops.com/4/5026238