Grožđe – Vinova loza

Written by Lejla B

11 srpnja, 2020

Osim što je ukusno i zdravo za jelo, grožđe je tj. vinova loza jedna od najljepših biljaka, za ukrašavanje vrta. Svog dramskog i pomalo mračnog izgleda, vrtu daju jednu posebnu notu vječnosti i zdravlja. Obilje hranjivih materija, specifičan okus, jedinstven miris, zdravstvene prednosti, samo su neke od karakteristika koje ovu biljku čine jedinstvenom i posebnom.

Prvi uzgoj grožđa zabilježen je prije otprilike 8000 godina na Bliskom Istoku, odakle se proširio kroz cijeli svijet, te su vremenom stvorene mnogobrojne vrste namijenjene za različite svrhe. Danas, grožđe broji preko više hiljada vrsta, prilagođenim različitim staništima, svrsi uzgoja, te boji ploda. U narodnoj medicini grožđe se koristilo za snižavanje šećera u krvi i kolesterola, liječenje gastrointestinalnih tegoba, infekcije urinarnog trakta i dr.

Prije se vjerovalo da konzumacija bijelog grožđa oslobađa čovjeka od briga i stresa, te pruža mu slobodu izliječenjem od tjelesnih i duševnih tegoba. Grožđe, još od tada, predstavlja simbol radosti, plodnosti, strpljenja i svečanosti.

Vinograd
Plod goržđa

Priprema tla i sadnja

S obzirom da grožđe broji mnogo vrsta, te su sve adaptirane na različite klimate, pa i sama uzgojna metoda ovisi od sorte i namjene uzgoja. Osnovna podjela grožđa može se svrstati u nekoliko grupa:

Stolne sorte – namijenjene svježoj upotrebi

Vinske sorte – namijenjene proizvodnji vina

Destilati – namijenjeni proizvodnji rakije

Sorte namijenjene sušenje

Dekorativne sorte

Sve one zajedno imaju nekoliko zajedničkih karakteristika u pogledu strukture tla i hranjivih materija. Najbolja tla za uzgoj grožđa su pjeskovito-ilovasta, jer obezbjeđuju dobru drenažu vode i dobru prozračnost, te se brzo suše i u rasponu su optimalnog pH (5,5-6,5) za uspješan uzgoj grožđa.

Tlo je najbolje pripremiti par mjeseci prije sadnje. Duboko oranje, otklanjanje korova, većeg kamenja, gnojidba zrelim kokošjim i stajskim gnojem, su jedni od osnovnih radnji za uspješnu sadnju. Površinska obrada tla vrši se par dana prije sadnje. Tla pod nagibom većim od 20% nisu poželjna za uzgoj grožđa, jer voda koja se cijedi iz gornjih slojeva se nakuplja na dnu nagiba, zbog čega nastaju nepovoljni uvjeti u donjim redovima. Manje nagibna tla su idealna za uzgoj, jer poboljšavaju cirkulaciju zraka i blago oticanje viška vode. Grožđe voli mnogo sunca od 6-8 sati dnevno, te dobru cirkulaciju zraka, pa bi izbor područja trebao udovoljiti njegovim uslovima.

Testiranje pH octom
Test pH zemlje
Sadnja vinove loze

Jednogodišnje sadnice golog korijena, pokazale su se kao najbolje za uzgoj. Prije sadnje potrebno je iskopati rupe, dovoljno široke za prihvat korijena, i duboke da donji dio korijena ostane par centimetara iznad dna. Najbolje je prije sadnje sadnice ostaviti u vodi 24 sata, kako bi korijen upio dovoljnu količinu vlage, što potiče rast novih izdanaka. Suho i oštećeno korijenje se obrezuje prije sadnje, jer bi crpilo energiju cjelokupne biljke.

Kopanje rupa za grožđe

Nakon polaganja sadnice u rupu, rupa se puni postepeno zemljom, prvo 1/4 pa se zalije vodom, kako bi se korijen dobro namjestio. Zatim se rupa zatrpa do kraja, te oko sadnice dobro nabije zemlja kako bi sadnica bila stabilna. Obilno zalijevanje nakon zatrpavanja, te uzastopno par dana, nakon sadnje je ključno.

Sadnju je najbolje obaviti u kasnu jesen ili rano proljeće, kada nema opasnosti od jakih mrazeva. Najbolje je sadnju obavljati u redove, tako da su nasadi okrenuti u pravcu vjetrova. Ovisno od sorte sadnja se obavlja u razmacima od 2-5 m. Između redova poželjno je postaviti žice ili kolčeve, za koje se vezuju novo-zasađene vinove loze.

Zasađena vinova loza
Vinograd

Neke od najpoznatijih sorti grožđa su:

Crne sorte

Bijele sorte

Stolne sorte

Besjemene sorte

Plavac mali

Šardone

Cardinal

Perlon crveni

Pinot crni

Rizling

Muškat Hamburg

Sultania bijela

Cabernet Sauvignon

Pinot Blanc

Ribol crni

Nerona crvena

Merlot crni

Semilon

Viktorija bijela

Perlette bijela

 

Njega i gnojidba

Vinova loza ne podnosi korov u svojoj blizini, prvih par godina svog početnog rasta. Sprječavanje izrastanja korova pomoći će malč od slame, sijena, borovih iglica, piljevine ili polijegajuća crna folija, koji pored ove funkcije imaju i zaštitnu ulogu protiv nametnika, te čuvaju vlagu i temperaturu tla.

Zalijevanje ovisi o podneblju i vrsti zemljišta na kojem je zasađena vinova loza. Na lakšim, poroznijim tlima i toplijim područjima zalijevanje se obavlja češće, nego na težim tlima i hladnijim područjima. Najbolje vrijeme za zalijevanje je tek kad je zemlja potpuno suha na dodir. Ostajala voda je idealna za zalijevanje u pred-večernjim satima, kada se zemlja i biljke ohlade od velikih dnevnih vrućina. Postavljanje sistema za navodnjavanje u većim vinogradima olakšava posao zalijevanja.

Malč u vinogradu
Zalijevanje grožđa

Gnojidba vinove loze

Tokom prve godine, mlade sadnice grožđa, trebaju mnogo hranjivih materija. Ako je tlo siromašno hranivima, posebno azotom, poželjno je dvije sedmice nakon sadnje, prehraniti grožđe gnojivom sa većim udjelom azota, kako bi se stimulisalo bolje ukorjenjivanje. Kokošje gnojivo rastvoreno u vodi, je jedno od boljih opcija za početnu gnojidbu vinove loze. Za kvalitetna tla bogata hranjivim materijama nije potrebna gnojidba, čak i do prve dvije godine nakon sadnje. Prekomjerna gnojidba može imati i negativan učinak na budući plod. Iako stimuliše brži rast stabljike, dok kvalitet ploda opada.

Odrasle stabljike vinove loze prehranjuju se u rano proljeće gnojivima uravnoteženim u sva tri mikro elementa (NPK), što omogućava bolji i brži rast, te dovoljno hraniva u fazi cvjetanja, kada vinova loza treba najviše energije. Zakašnjela gnojidba ili gnojidba usred sezone, negativno utiče na kvalitet ploda.

Gnojida tokom sezone cvijetnja opravdana je jedino kada zemlji fali kalija. Kalij je važan za izgradnju vinove loze i održavanje snage kompletne stabljike. Vinova loza koristi ogromne količine kalija, za svoj rast i razvoj, a najviše kalija odlazi pri formiranju, rastu i sazrijevanju ploda. Najbolji pokazatelji njegovog nedostatka su smanjen rast izdanaka, žutilo listova (kloroza), osušeni listovi itd. Grožđe ima velike zahtijeve prema ovom hranivu, i rijetko koje tlo može u potpunosti udovoljiti njegovim potrebama za kalijem. Pepeo od drvenog uglja i kompost su izvrsni prirodni izvori ovog mikroelementa.

Kloroza

Još jedan i jako važan mikroelement za uzgoj vinove loze je cink. Cink pomaže vinovoj lozi pri procesu oprašivanja, te drugim biljnim funkcijama neophodnim za uspješan i zdrav rast. S obzirom da se grožđe uglavnom sadi u pjeskovitim tlima, gdje je nedostatak cinka skoro uvijek zabilježen. Prekomjerna upotreba gnojiva sa povećanim udjelom fosfora, djeluju na manjak ovog hraniva. Kokošje gnojivo je idealan izvor cinka, kao i azota, zbog čega je najpoželjnije za proljetnu gnojidbu vinove loze.

Manjak cinka na plodu

Berba

Za proizvođače vina, berba grožđa je jedan od najvažnijih događaja. Diljem svijeta organizuju se festivali i fešte kako bi se proslavila uspješna berba. Period berbe ovisi od zasađene sorte, ali uvijek započinje kada zelene bobice promijene boju. Izbor područja, vrsta zemljišta, količina sunca u godini, tehnika uzgoja, nadmorska visina, svi oni zajedno utiču na sazrijevanje ploda, pa tako i na konačno vrijeme za berbu. Uzgajivači procjenjuju plod, zavisno od svrhe uzgoja i odlučuju se na berbu kada :

  • Uzgajivači crvenog grožđa, za proizvodnju crvenog vina, izvršavaju berbu tek kada definiraju specifične karakteristike ploda, a to su omjer šećera i kiselina, sadržaj fenola, sadržaj tanina i flavona.
  • Dok uzgajivači bijelog grožđa, za proizvodnju bijelog vina, definiraju omjer šećera i kiselina, te jačinu arome.
  • Za stolne sorte definira se sadržaja šećera i kiselina, te veličina ploda.

Zbog svih ovih razloga, uzgajivači diljem svijeta, pred berbu kontrolišu grožđe, te svakodnevno prate vremensku prognozu. Berba grožđa uglavnom se obavlja ručno, jer se plodovi tada najmanje oštete. Grožđe je vrlo osjetljivo voće, zbog čega se nastoji odmah nakon izvršene berbe, prebaciti urod u pogone za preradu, hladnjače, vinarije, ili ako je za osobne svrhe što prije iskoristiti za sokove, džemove, jelo i dr.

Berba grožđa
Čaša vina u vinogradu

Povezani članci

Neven – Moćni zaštitnik

Neven – Moćni zaštitnik

Neven je jednogodišnja biljka porijeklom iz Južne Evrope i Azije. Kroz historiju čovječanstva, koristio se za liječenje mnogih bolesti, posebno kožnih oboljenja i za zacjeljivanje rana. Vremenom je dokazano da posjeduje i druga ljekovita svojstva kao što su...

Brokula – Zeleni dragulj

Brokula – Zeleni dragulj

Brokula pripada porodici kupusnjača i vrlo se razlikuje od svojih rođaka, po obliku i boji glavice. Prvi put je uzgojena na Mediteranu i Aziji, od divljeg kupusa. Vremenom je kultivirana da ima specifičan okus, koji je ljudima davao nutritivno bogat zalogaj. Osim što...

Pitomi Kesten

Pitomi Kesten

Kesten je visoko stablo, porijeklom iz umjerenih područja sjeverne polutke. Pripada porodici bukovki, te pojedine vrste mogu živjeti i do 800 godina. Njegovo stablo je prekriveno sivim korom, dok se krošnja može širiti i do 15 m. Krošnju krase sjajni listovi,...

Budite u toku s najnovijim vijestima i ažuriranjima

Prijavite se za novosti

U predviđeno polje unesite Vaš email i među prvima dobijte obavijesti o novostima i novim objavama na našoj stranici

Pratite nas

na društvenim mrežama

Translate »