Ekološko Pčelarstvo

Written by Lejla B

4 lipnja, 2020

Ekološko pčelarstvo regulisano je zakonima o ekološkoj poljoprivredi i proizvodnji prehrambenih proizvoda. Prelazni rok iz konvencionalnog pčelarstva u ekološko je najmanje godinu dana.

Nestajanje pčela, posljednjih godina,  postao je najvažniji problem današnjice. Iako se ne želi tačno definisati uzrok njihovog nestanka, u mnogo čemu se pokazalo da su pesticidi najveći krivac. Nauka nas je vremenom naučila da je upotreba pesticida vrlo korisna za sve uzgajivače. Olakšavajući nam posao, zbog njih skoro da nemamo žuljeve od alatki na rukama, zbog njih ne moramo ručno istrebljivati nametnike ili pripremati kojekakve čajeve protiv istih, zbog njih plodovi dolaze i sazrijevaju brže, zbog njih ljudi postaju sve više zli i sebični. A koje su negativne posljedice? Zakoni o ekološkoj poljoprivredi nisu toliko poznati, ali su skrojeni da bi se vratili izvornim oblicima uzgoja, da bi se vratili prirodi i očuvali ono što nam je ostalo.Bez pčela nema života, bez pčela nema hrane, bez pčela nema čovječanstva.

Pčela na cvijetu
Pčele u saću

Pčelarstvo je grana stočarstva koja se bavi uzgojem pčela. Pčelarstvo je jedan poseban svijet iz kojeg se može naučiti mnogo toga o zajedništvu, vrijednom radu i doprinosu. Držanje pčela se obično provodi u košnicama, koje su prilagođene pčelama. U ekološkom pčelarstvu košnice moraju biti izgrađene od prirodnih materijala, najčešće drveta, bez primjesa ili boja koje služe zaštiti drveta. Zabranjena je upotreba hemijskih sredstava protiv suzbijanja zaraznih bolesti ili bilo kojih drugih hemijskih sredstava namjenjenih dezinfekciji.  Ekološko pčelarstvo zahtijeva ispunjenje određenih uslova da bi se pčele i njihovi proizvodi mogli koristiti i prodavati kao ekološki, a to su:

Izbor područja za podizanje pčelinjaka

Mjesto na kojem  pčelar odluči držati pčele mora biti udaljeno najmanje 3 km od fabrika, autoputeva i drugih onečišćivača okoliša. Područje mora biti okruženo prirodnim i ljekovitim biljem u rasponu od 2 km. Ako su poljoprivredna imanja u blizini moraju imati certifikat o ekološkoj proizvodnji, što bi značilo da ne koriste hemijska sredstva za uzgoj biljaka ili stoke. Ako su u pitanju mobilni pčelinjaci, najbolje je dobro istražiti područje i utvrditi da ispunjava sve uslove za sigurno postavljanje pčelinjaka. Dobra lokacija mora biti zaštićena od jakih udara vjetra i izravnog sunca, te udaljena od naseljenog područja.

Livada
Košnica na livadi

Košnica

Odluka o izboru košnice je subjektivna, ali je važno da je napravljena od prirodnih materijala bez prisustva hemijskih primjesa. Upotreba plastike je zabranjena. Ponekad se teži da se pčelama obezbjedi sloboda da same prave gnijezda kao što bi i u prirodi. Pa se koriste stara stabla koja se izbuše u sredini, te izdube dovoljno da se smjesti cijela kolonija. Košnice u ekološkom pčelarstvu su izrađene tako da koriste pčelama i da unapređuje njihovo zdravlje.

Drvena košnica
Pčelinjak u stablu

Vosak

Vosak mora biti iz ekološke proizvodnje ili mora biti u potpunosti bez parafina i vještačkih mirisa, koji se dodaju prilikom proizvodnje satnih osnova. Poznato je da se pčelinji vosak koristi za izradu svijeća, balzama, ulja, te u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Osim što bi pčele, iz eko uzgoja,  proizvodile med bez primjesa, tako bi i svi gotovi proizvodi  raznih industrija bili ekološki zdraviji.

Za otprilike 8 kg meda dovoljan je 1 kg satne osnove. Ako bi satna osnova bila bez primjesa dobili bi zauzvrat veliku količinu zdravog meda, što je danas neprocjenjive vrijednosti.

Satna osnova
Pčela na vosku

Prehrana pčela

U ekološkom pčelarstvu nastoji se obezbjediti pčelama da konuzimaraju svoj med, tako da se ostavljaju određene količine meda u košnici tokom zimskog perioda. U ekstremnim klimatskim uslovima dopuštena je umjetna prehrana, koja mora biti temeljena na medu iz eko proizvodnje. Dozvoljena je upotreba šećernog sirupa napravljena od organskog šećera, ali samo u klimatskim uslovima koji uslovljavaju kristalizaciju meda.

U ekološkom pčelarstvu ZABRANJENO JE: uništavanje pčela u saću tokom skupljanja meda i drugih pčelinjih proizvoda, korištenje hemijskih metoda pri oduzimanju medišta ili saća s medom, odvajanje meda iz saća ako se u njemu nalazi leglo, te rezanje krila matici.

Upotreba lijekova i dezinficijensa

Upotreba hemijskih preventivnih lijekova u ekološkom pčelarstvu je zabranjena. Preventivna sredstva koja se mogu koristiti za suzbijanje bolesti su biološki  pripravci, organske kiseline i biljne tvari, kao što su eukaliptusovo ulje, mentol, kamfor i dr. Protiv varoe koriste se organske kiseline, kao što su oksalna, mravlja, mliječna  i dr. U slučaju oboljenja pčela dopuštena je upotreba lijekova uz saglasnost veterinara i izdvajanja oboljele košnice da ne bi došlo do širenja zaraze.

Za dezinfekciju pribora i alata upotrebljava se vodena para ili otvoreni plamen, dok za dezinfekciju materijala i posuđa upotrebljavaju se soda bikarbona, živi kreč, vodena para, krečno mlijeko, liminska kiselina, alkohol i dr.

Za razliku od ekološkog pčelarstva, konvencionalno pčelarstvo ima za posljedicu uništavanja zdravlja pčela i ljudi, koji konzumiraju njihove proizvode. Svi pesticidi, antibiotici i drugi lijekovi, koji se koriste u konvecionalnom pčelarstvu, su ugrađeni u med. Jako je važno znati da sve što se unese u košnicu unosi se poslije u ljudsko tijelo.

Život pčela je poput čarobnog bunara: što više crpite iz njega, više se puni vodom.

K.V.F

Zdravstvene osobine meda

  • Med je prirodni antioksidant, zbog sadržaja fenola, peptida i organskih kiselina, uklanja slobodne radikale iz tijela, zbog čega se pojačava imunitet ljudskog tijela.
  • Antikancerogena svojstva meda pripisuju se sadržaju polifenola, zbog čega se za med kaže da je prirodna vakcina protiv raznih oblika raka.
  • Izvrstan je dijetalni proizvod zbog sadržaja prirodnih šećera, te se preporučuje kao zaslađivač dijabetičarima.
  • Reguliše visinu holesterola i krvnog pritiska, te smanjuje količinu triglicerida
  • Koristi se i za kožna oboljenja, te potpomaže zacjeljivanje rana od opekotina i posjekotina

Zbog svih svojih zdravstvenih prednosti med je ključan proizvod u životu ljudi. Upotrebom pesticida i neadekvantom brigom pčela dolazi do smanjenja njegove učinkovitosti po ljudsko zdravlje, zbog čega postaje više otrov, a ne lijek.

Promjenom načina uzgoja i proizvodnje, mijenjamo cijeli svijet.

L.B.

Pčela na cvijetu
Pčele u saću

Povezani članci

Kivi – Kineski ogrozd

Kivi – Kineski ogrozd

Kivi je tradicionalna voćka Kine, već nekoliko stoljeća. Prvi put je stigao na obale Novog Zelanda početkom 20 stoljeća, odakle se proširio cijelim svijetom. Svoje današnje ime dobio je tek 50-tih godina, dok je prije toga bio poznat kao Kineski ogrozd. Sačuvao je sve...

Kopar – biljka vitalnosti

Kopar – biljka vitalnosti

Kopar je jednogodišnja biljka, nepoznatog originalnog porijekla. Prvi put j otkriven u grobnici egipatskog faraona, dok nešto kasnije i u grčkom gradu Samos-u. Spominjan je u historijskim, medicinskim i vjerskim zapisima, gdje je zabilježen  kao moćna ljekovita...

Anthurium- Flamingov cvijet

Anthurium- Flamingov cvijet

Anthurium predstavlja cvijet ljubavi i prijateljstva, a uzgaja se kao sobna biljka. Prvi put je otkriven u kišnim šumama Kolumbije, od strane austrijskog botaničara, koji mu je i dao ime. Danas ovaj prelijepi cvijet broji preko 800 vrsta, i sve se razlikuju po svojim...

Budite u toku s najnovijim vijestima i ažuriranjima

Prijavite se za novosti

U predviđeno polje unesite Vaš email i među prvima dobijte obavijesti o novostima i novim objavama na našoj stranici

Pratite nas

na društvenim mrežama

Translate »
//sotchoum.com/4/5026238