Čurekot (Nigella sativa)

Written by Lejla B

17 lipnja, 2020

Čurekot ili crni kim je jednogodišnja zeljasta biljka porijeklom iz Azije. Zadnjih nekoliko hiljada godina, na Bliskog istoku, koristi se u narodnoj medicini kao lijek za mnoge bolesti. Zbog bogatstva hranjivih sastojaka, minerala i ulja čurekot je danas u svijetu među najpoznatijim ljekovitim biljkama. Osim što štiti probavne organe i srce,te čuva bubrege od kamenca, koristi se i za liječenje teških infekcija, jer posjeduje antibakterijska i anti-upalna svojstva. Čurekot je spominjan u svetim knjigama, kao lijek koji liječi sve osim smrti. U poljoprivredi se vodio kao najcjenjenija kultura, koja je bila vrijednija od zlata i pšenice. Danas se u kulinarstvu najčešće se koristi kao začin za aromatiziranje peciva.

Ulje čurekota
Lepina

Priprema tla i sadnja

Na otvorenom čurekot je najbolje saditi u proljeće kada prođe opasnost od mraza. Može se uzgajati na bilo kojem tlu, sve dok je obezbjeđena dobra drenaža i obilje hranjivih materija. Dvije sedmice prije sadnje na otvorenom, bilo iz sjemena ili presadnica, tlo je potrebno pognojiti zrelim stajskim gnojivom, te plitko preorati. Prije sadnje pripremiti uzdignute gredice, kako bi se obezbjedila dobra drenaža. Zavisno od vrste tla, sjeme se sadi na 8-10 cm dubine na lakšim tlima, te na 5-8 cm na težim tlima.

Uzgojem iz presadnica potrebno je sjeme posaditi u klijališta, 4-6 sedmica prije sadnje u vrt. Klijališta mogu biti od stiropola, drveta ili plastike. Bitno je rasporediti sjemenke tako da svaka novo nastala biljka ima prostora da razvije prve niti korijena. Sjemenke se sade po 2-3 u skupini u razmaku od druge skupine od 5 cm. Postavljene sjemenke se lagano prekriju zemljom, te pošpricaju vodom, zatim prekriju najbolje prozirnim najlonom ili plastikom, te smjeste na toplo i sunčano mjesto. Sjemenke jako brzo klijaju, te se mora povesti računa o gužvi u klijalištu, te maknuti sve manje biljke koje smetaju onima koje su bolje razvijene, kako bi nastavile svoj rast. Jako je važno održavati umjerenu vlažnost klijališta, povremenim špricanjem površine zemlje, tek kad je polu suha na dodir.

Sjeme čurekota
Sadnja čurekota u klijališta

Nakon prestanka opasnosti od jakog mraza mlade biljke se presađuju u vrt. Čurekot voli sunčana područja, pa bi se trebalo udovoljiti njegovim zahtjevima za uspješan rast i prinos. Poželjno je, nakon presađivanja, mlade biljke zaštititi od hladnih noćnih temperatura i mogućih mrazeva agro folijom, koja se sklanja nakon pojave prvih jutarnjih sunčevih zraka.

Čurekot u saksiji
Čurekot u vrtu

Njega i zaštita

Čurekot spada među otpornije biljke, ali ne i u najotpornije. Vole umjereno vlažno tlo, ali ne i sušu, iako mogu podnijeti kratkotrajne periode suše. Redovno zalijevanje, koje ne smije biti pretjerano, će održavati ovu biljku jakom i stabilnom.

Ova biljka je osjetljiva na trulež korijena, koja se najčešće pojavljuje u uslovima prekomjerne vlage. Zbog ovoga je važno obezbjediti biljkama dobru drenažu i zalijevati na prethodno opisan način. Postavljanjem malča od sijena će pomoći u održavanju umjerene vlage, i ujedno će čuvati čurekot od napada biljnih uši. Čurekot privlači insekte i jako je dobar oprašivač, pa ga se ne bi trebalo špricati hemijskim sredstvima zbog bubamara, leptirova i pčela. Protiv biljnih uši rastvor koprive i bijelog luka je efekisan, ako se koristi za zalijevanje umjesto čiste vode. U toplijim danima špricanje biljaka ovim rastvorom nije preporučljivo jer vlaga može privući gljivice.

Cvatnja i berba

U nekim dijelovima svijeta čurekot se uzgaja samo zbog prelijepih i mirisnih cvjetova. Poznat po svojim plavkasto ljubičastim nijansama cvjetova, zbog kojih je postao neizostavan dio pojedinih buketa. Iz cvjetova nastaje i moćno, ljekovito sjeme koje se može ubirati čim cvjetovi požute. Zavisno od vremena sadnje i područja, čurekot se obire od sredine ljeta do sredine oktobra. Žuti cvjetovi se obiru cijeli, te se odlažu na suho i prozračno mjesto ili papirnate vrećice da se osuše. Nakon procesa sušenja kroz dlanove se protrljaju da sjeme iz čašica ispadne. Da bi se sačuvala jedinstvena aroma čurekota, najbolje ga je odlagati u hermetički zatvorene posude.

Povezani članci

Neven – Moćni zaštitnik

Neven – Moćni zaštitnik

Neven je jednogodišnja biljka porijeklom iz Južne Evrope i Azije. Kroz historiju čovječanstva, koristio se za liječenje mnogih bolesti, posebno kožnih oboljenja i za zacjeljivanje rana. Vremenom je dokazano da posjeduje i druga ljekovita svojstva kao što su...

Brokula – Zeleni dragulj

Brokula – Zeleni dragulj

Brokula pripada porodici kupusnjača i vrlo se razlikuje od svojih rođaka, po obliku i boji glavice. Prvi put je uzgojena na Mediteranu i Aziji, od divljeg kupusa. Vremenom je kultivirana da ima specifičan okus, koji je ljudima davao nutritivno bogat zalogaj. Osim što...

Pitomi Kesten

Pitomi Kesten

Kesten je visoko stablo, porijeklom iz umjerenih područja sjeverne polutke. Pripada porodici bukovki, te pojedine vrste mogu živjeti i do 800 godina. Njegovo stablo je prekriveno sivim korom, dok se krošnja može širiti i do 15 m. Krošnju krase sjajni listovi,...

Budite u toku s najnovijim vijestima i ažuriranjima

Prijavite se za novosti

U predviđeno polje unesite Vaš email i među prvima dobijte obavijesti o novostima i novim objavama na našoj stranici

Pratite nas

na društvenim mrežama

Translate »