BOLESTI BILJAKA I PRIRODNA ZAŠTITA OD BOLESTI

Written by Lejla B

24 svibnja, 2020

Bolesti biljaka mogu poticati od patogenih bakterija, virusa, gljivica, insekata i nematoda, te mogu biti zarazne i nezarazne. Najčešći uzrok svih bolesti su neadekvatni uslovi staništa, nepravilna obrada tla, ne poštivanje plodoreda, nepravilna njega biljaka, okolna zagađenja, i dr. Biljke svako oboljenje pokazuju na karakterističan način, zbog čega se može i prepoznati od koje bolesti biljka boluje. Jedan od najrjeđih uzročnika zaraznih bolesti su virusi, dok najčešči su nematode i gljivice. Ne zarazne bolesti često se pripisuju poremećajima tokom razvoja i rasta biljke, usljed nepravilne njege.

Ima još mnogo važnih problema koje treba riješiti, a puno se toga može naučiti čak i o najpoznatijim bolestima. Neka nadolazeće godine budu plodonosne i da svaki od vas ima neki dio u radosti žetve!

E.F.S

Bolesti uzrokovane bakterijama

Bakterijske bolesti biljaka je jako teško kontrolisati i izlječiti. Obično se teži na spriječavanju pojave istih, nego na lječenju. Jedna od preventivnih metoda je izbor otpornijih sorti i sorti adekvatnih za određeno stanište, te rotacija usjeva (plodored) i dezinfekcija tla. Neke od najčešćih bakterijski bolesti su:

  • Crna trulež – nastaje pri vlažnim i toplim uslovima. Na rubovima listova uočljiva je žuta do smeđa boja. Kako bolest napreduje cijeli list postaje tamno smeđ.
Bolest crna trulež
list od crne truleži

Prevencija: otkinuti sve zaražene i suhe listove, da bi se spriječilo širenje bolesti. Za zalijevanje koristiti prirodne antibiotike poput rastvora bijelog luka, origana, đumbira ili klinčića.

  • Bakterijska palež – širi se kišom i vjetrom, pa se može pojaviti i u hladnijim područjima. Toplo i suho vrijeme može zaustaviti širenje ove bolesti. Karakteristične male smeđe mrlje na listovima, su prvi simpotomi, koji se mogu proširiti na cijeli list, stabljiku i plod.
bakterijska palež lista
bakterijska palež ploda

Prevencija: najbolje reagovati odmah nakon pojave prvih simptoma, otkinuti sve zaražene listove i grane, dezinficirati alatke, i primjenivati pravilno rotaciju usjeva, kako bi se sprječilo ponavljane ove bolesti.

  • Pjegavost listova – širi se jako brzo po hladnom i vlažnom vremenu. Karakteristične pjege na listovima prvi su znakovi ove bolesti, koje se šire i postaju veće.
pjegavost lista

Prevencija – u ranoj fazi bolesti špricati biljke prirodnim sredstvom na bazi bakra. Plavi kamen, od kojeg se pravi modra galica je jedna od preventivnih metoda protiv širenja ove bakterijske bolesti.

Bolesti uzrokovane gljivicama

Gljivice uzrokuju većinu ozbiljnih bolesti biljaka i obično ih je jako teško iskorijeniti. Gljivice uništavaju biljke ubijanjem biljnih stanica, a šire se vjetrom, vodom i zaraženim tlom. U biljke ulaze kroz otvore tvz. stome, uzrokujući najčešće ugibanje biljke. Poljoprivrednici širom svijeta koriste preventivna sredstva kako bi se spriječilo pojavljivanje gljivičnih oboljenja usjeva. Neke od najčešćih gljivičnih oboljenja biljaka su:

  • Plamenjača – smatra se jednom od najrazornijih bolesti biljaka. Najčešće napada vinovu lozu, paradajz, krastavac, krompir, grah i dr. Prvi simptomi uključuju promjenu boje vrhova lišća u žućkasto-zelenu, zatim jako brzo prelazi u smeđu, što znači da listovi umiru. Najčešće se javlja pri velikoj vlažnosti i toplom vremenu, kada gljivice uslijed povoljnih uslova se brzo razmnožavaju i napadaju usjeve.

Prevencija – pratiti količinu vode u tlu i na lsiovima, zalijevati samo zemlju u večernjim satima, pratiti vrijeme i spriječiti pojavu plamenjače špricanjem prirodnim sredstvima na bazi bakra poput modre galice i preslice. Kiša ispire i smanjuje djelovanje ovih sredstava, pa je poželjno odmah nakon padavina pošpricati usjeve.

Plamenjača listova
Plamenjača
  • Pepelnica – karakteristične bijele praškaste mrlje na donjim listovima prvi su znak pojave pepelnice. Brzo se širi i na ostale ostale listove koji postaju žuti, zatim smeđi. Pepelnica je najčešća na biljkama krastavice, dinje, tikve, paprika i dr. pri relativno suhim vremenskim uslovima, na temperaturama iznad 20 C°.

Prevencija – održavanje umjerene vlage tla, redovna upotreba sredstava na bazi sumpora i bakra, kao što je plavi kamen pomiješan sa živim vapnom. Soda bikarbona, češnjak, mlijeko i blagi rastvor sirćeta je još jedna prirodna preventivna metoda protiv pepelnice.

pepelnica
pepelnica

Korisni savjeti

Prirodna sredstva protiv gljivičnih oboljenja su odlična prevencija, ali ne i lijek. Pravilnom upotrebom prirodnih sredstava spriječava se pojava ovih bolesti. Soda bikarbona je odlično sredstvo protiv svih vrsta gljivičnih oboljenja, a ujedno reguliše i pH tla, te vrši dezinfekciju staništa biljaka. Kako je koristiti protiv gljivičnih oboljenja:

3 kašikice sode bikarbone pomješaju se sa isto toliko biljnog ulja, i doda se pola kašikice tečnog sapuna. Ovim rastovorm se špricaju zdrave biljke i biljke koje su u početnoj fazi razvoja gljivičnog oboljenja.

Mlijeko ili sirutka se pokazalo kao bolje preventivno sredstvo od hemijskih fungicida, jer su radikali u mlijeku toksični za gljivice. Mlijeko ili sirutka se pomješa sa vodom u omjeru 40:60 i špricaju se sve biljke u periodu od dvije sedmice.

Sirće (ocat) je poznato kao prirodni herbicid (uništava biljke), ali je u blagom rastvoru odličan i kao fungicid. Pomješaju se 4 kašikice sirćeta sa litrom vode, te se ovim rastvorom špricaju biljke svaka tri dana u periodu od 2 sedmice.

Povezani članci

Neven – Moćni zaštitnik

Neven – Moćni zaštitnik

Neven je jednogodišnja biljka porijeklom iz Južne Evrope i Azije. Kroz historiju čovječanstva, koristio se za liječenje mnogih bolesti, posebno kožnih oboljenja i za zacjeljivanje rana. Vremenom je dokazano da posjeduje i druga ljekovita svojstva kao što su...

Brokula – Zeleni dragulj

Brokula – Zeleni dragulj

Brokula pripada porodici kupusnjača i vrlo se razlikuje od svojih rođaka, po obliku i boji glavice. Prvi put je uzgojena na Mediteranu i Aziji, od divljeg kupusa. Vremenom je kultivirana da ima specifičan okus, koji je ljudima davao nutritivno bogat zalogaj. Osim što...

Pitomi Kesten

Pitomi Kesten

Kesten je visoko stablo, porijeklom iz umjerenih područja sjeverne polutke. Pripada porodici bukovki, te pojedine vrste mogu živjeti i do 800 godina. Njegovo stablo je prekriveno sivim korom, dok se krošnja može širiti i do 15 m. Krošnju krase sjajni listovi,...

Budite u toku s najnovijim vijestima i ažuriranjima

Prijavite se za novosti

U predviđeno polje unesite Vaš email i među prvima dobijte obavijesti o novostima i novim objavama na našoj stranici

Pratite nas

na društvenim mrežama

Translate »