Avokado – Egzotični avanturist

Written by Lejla B

7 rujna, 2020

Porijeklom iz Južnog Meksika, avokado je jedna od rijetkih voćki koje sadrži obilje dobrih masti. Avokado je bogat mineralima i vitaminima,  te je izvrstan dijetalni proizvod. Zbog bogatstva antioksidanasa preventivno djeluje na nastajanje karcinoma. Sadrži vrlo malo šećera, i mnogo vlakana zbog čega je izvrstan za zdravu probavu. Bogat je izvor kalija, zbog čega ga se u narodnoj medicini koristi u ishrani srčanih bolesnika. Nalazi se i u Guinness-ovoj knjizi rekorda kao najzdravije voće na svijetu. Avokado broji preko 400 vrsta i sve se razlikuju po obliku, boji i okusu. Nekad su ga zvali “kruška aligatora”, zbog njegovog oblika i tvrde zelene kože, pojedinih vrsta. U kulinarstvu se pretežno koristi kao sirov, za izradu salata, jer kuhanjem gubi svoju teksturu i otpušta gorak okus. Iako ga u svijetu, mnogi vrhunski kuhari koriste u mnogim jelima, umacima i poslaticama.

Uzgoj Avokada

Avokado se može uzgajati kao ukrasna sobna biljka ili kao voćka koja će uroditi plodom. Za uzgoj u ukrasne svrhe dovoljno je kupiti plod avokada, te posaditi košpicu iz koje će izrasti prelijepa sobna biljka.

Uzgoj avokada kao ukrasne biljke

Pažljivo otklonite košpicu iz ploda, oprati dobro, da se otklone svi ostaci ploda, pazeći pri tome da se ne ukloni smeđi omotač košpice. Košpica avokada ima vidljivo izraženo dno i vrh. Iz dna košpice izrastaju izdanci korijena, dok iz vrha izrasta klica buduće biljke. Po obodu košpice ravnomjerno se zabodu tri čačkalice, sa tri različite strane, po blagim uglom prema dole. Zatim se sjemenka smjesti u čašu s mlakom vodom. Dno sjemenke bi trebala biti potopljeno otprilike sa 1 cm vode. Čašu sa sjemenkom potrebno je staviti na svijetlo i toplo mjesto, na temperaturu oko 18 C.

Sadnja ale vere u saksiju
Sadnja ale vere u vrt

Voda u čaši se redovno mijenja (svakih 5-7 dana) vodeći računa da je sjemenka uvijek 1 cm u vodi.  Pojavljivanje izdanaka korijena moguće je primjetiti nakon 4-6 sedmica. Kroz ovaj period vrh sjemenke avokada će se osušiti i početi pucati. Ta će se pukotina proširiti do dna, odakle će izrasti glavni korijen. Glavni korijen uvijek mora biti u vodi, i ne smije se dopustiti da se ikada osuši, jer bi biljka umrla. Kada stabljika izraste otprilike na 15 cm dužine potrebno ju je presjeći na dužinu od 5-6 cm, što potiče izrastanje izdanaka korijena. Kada izrastu novi listovi stabljika je spremna za prebacivanje u zemlju.

Saksija promjera 15-25 cm je dovoljna za novonastalu biljku. Odabranu saksiju popuniti rastresitom humusnom zemljom, zatim posaditi avokado vodeći računa da gornja polovica sjemenke ostane iznad zemlje. Posađenu biljku smjestiti na sunčano mjesto, umjereno zalijevati, pazeći da je zemlja uvijek umjereno vlažna, ali ne prevlažna.

Kada zasađena biljka izraste na visinu 12-15 cm, potrebno je otkinuti par listova, što potiče izrastanje novih, pa biljka dobija izgled malog grma. Stablo avokada uzgojeno iz sjemenke mora dosegnuti bar 10-15 godina svog života da bi se mogao očekivati plod. Vrlo rijetko se dešava da avokado uzgojen na ovaj način urodi plodom.

Šljunak u saksiji
Sadnja reznica lavande
Uzgoj avokada u svrhu branja plodova

Avokado uzgojen reznicama ili cijepljenjem, najvjerovatnije će dati plod i to nakon nekoliko godina rasta. Za uzgoj iz reznica, potrebno je zdravo, rodno i odraslo stabla avokada. Reznice se uzimaju od novih grana koje imaju ne razvijene začetke 5-6 listova. Odsjecanjem po dijagonali, reznice moraju biti duge oko 15-tak centimetara. Sa donje trećine grane potrebno je otkloniti listove, te pri dnu napraviti dva mala reza s obje strane grane. Ovaj način povećava se šansa za ukorijenjivanjem reznice. Spremne reznice sade se u male saksije u kojima je mješavina pijeska i humusa. Preporučuje se reznice prekriti sa plastičnom vrećicom kako bi se održala optimalna vlažnost i podigla temperatura zemlje. Za otprilike 15 dana trebali bi se pojaviti izdanci korijena. Za otprilike 6-8 sedmica mlade biljke je potrebno presaditi u vrt, gdje će nastaviti svoj rast.

Razmnožavanje aloe vere
Rezidba lavande

Da bi stablo avokada urodi plodom potrebno mu je obezbjediti posebne uslove:

Tlo – mora biti više pjeskovito, sa malim udjelom ilovače. Pljesak čuva od smrzavanja i ne dozvoljava nakupljanje viška vode, dok ilovača čuva hranjive materije i zadržava vodu.

Gnojidba – mlada stabla avokada rodit će brže ako im se obezbjedi dovoljno hranjivih materija. Gnojidba se preporučuje i do 6 puta godišnje i to gnojivima bogatim azotom i kalijem. Za odrasla stabla gnojidba se povećava za 2 kg godišnje. Avokado zahtijeva i udjele molibdena i cinka, pa ako gnojiva ne sadrže ove mikro-elemnete, može se naknadno obezbjediti prehranom preko lista.

Svjetlost – Avokadu je  potrebno dosta sunca i topline. Za njegov uzgoj u svrhu branja plodva, je najbolje raditi u južnijim područjima, ako ne onda u plastenicima. Za najbolji prinos su potrebna dva stabla avokada.

Njega i zaštita

Redovno zalijevanje uz dopuštanje zemlji da se skroz osuši između dva zalijevanja, najbolje odgovara stablu avokada. Da bi se sačuvala vlaga i spriječilo izrastanje korova, oko stabla avokada potrebno je postavit malč, koji ujedno ima i zaštitnu ulogu od bolesti. Neki stručnjaci preporučju da se drvo avokada ne gnoji prvu godinu nakon sadnje, jer bi gnojivo moglo naškoditi mladim izdancima korijena.

Drvo avokada je potrebno povremeno obrezivati, ali ne previše jer to ne podnosi. Posebno stabla koja se uzgajaju za plodove, ne podnose velike rezidbe.

Bolesti od koji obolijeva avokado najviše nastaju zbog neadekvatne njege (zalijevanja i gnojidbe), nepravilne rezidbe, i prljavih alatki. Najčešća oboljenja od kojih obolijeva drvo avokada su:

Trulež korijena – obično nastaje u uslovima prevelike vlage, uslijed prečestog zalijevanja ili velikih i čestih količina oborina. Pravilnim zalijevanjem otklanja se opasnost od ove bolesti. Zbog ovoga je jako važno da drvo stabla, posebno oni zasađeni u vrtu, imaju obezbjeđenu dobru drenažu, kojom se otklanja sav višak vode.

Trulež korijena
Gljivično oboljenje listova

Čirevi ili rak stabla– iako spadaju u manja oboljenja stabla avokada, mogu se proširiti te izazvati curenje biljnog soka iz stabla, što dovodi do sušenja stabla. Vremenom čirevi poprimaju hrđavu boju. Čirevi se mogu isjeći iz udova stabla, ali ako je rak zahvatio donji dio stabla, obično stablo umire.

Trulež ploda-obično nastaje uslijed neadekvatnih uslova njege stabla. Avokado je osjetljiv na stresne uvjete, koji nastaju najčešće zbog nepravilne njege. Pravilnom rezidbom smanjuje se mogućnost pojave ove bolesti, jer se rezidbom objezbjeđuje bolja cirkulacija zraka u krošnji.

Od insekata najčešći su napadi grinja, koje uzrokuju pojavu okruglih žutih do smeđih mrlja, sa donje strane listova. Upotreba sapunice pomiješane sa prirodnim uljem rješava ovaj problem.

Lavanda
Njega listova aloe vere

Berba

Berba avokada ovisi od vrste i područja u kojem se uzgaja. Plodovi avokada mogu biti okrugli, kruškoliki, i duguljasti, drvenaste ili glatke strukture, zeleno-žute do crne boje ploda. Sve to ovisi o vrsti avokada i njihovim jedinstvenim karakteristikama. Ipak najbolji pokazatelj zrelosti ploda nije njegova veličina i težina. Približno zreo avokado će opasti sa stabla, a svoje sazrijevanje nikad ne nastavlja na stablu, nego nakon berbe. Zbog čega težina ploda ne odlučuje o vremenu berbe. Zreo avokado ima jednolično mekano meso i to je najbolji pokazatelj zrelosti ploda.

Ubrani plodovi avokada se ostavljaju na sobnoj temperaturi oko sedmicu do dvije, da nastave svoje sazrijevanje. Stavljanje plodova u papirnate vrećice ubrzava proces sazrijevanja, jer se plin etilen, koji je neophodan za sazrijevanje, sadržava u papirnatoj vrećici.

Povezani članci

Kivi – Kineski ogrozd

Kivi – Kineski ogrozd

Kivi je tradicionalna voćka Kine, već nekoliko stoljeća. Prvi put je stigao na obale Novog Zelanda početkom 20 stoljeća, odakle se proširio cijelim svijetom. Svoje današnje ime dobio je tek 50-tih godina, dok je prije toga bio poznat kao Kineski ogrozd. Sačuvao je sve...

Kopar – biljka vitalnosti

Kopar – biljka vitalnosti

Kopar je jednogodišnja biljka, nepoznatog originalnog porijekla. Prvi put j otkriven u grobnici egipatskog faraona, dok nešto kasnije i u grčkom gradu Samos-u. Spominjan je u historijskim, medicinskim i vjerskim zapisima, gdje je zabilježen  kao moćna ljekovita...

Anthurium- Flamingov cvijet

Anthurium- Flamingov cvijet

Anthurium predstavlja cvijet ljubavi i prijateljstva, a uzgaja se kao sobna biljka. Prvi put je otkriven u kišnim šumama Kolumbije, od strane austrijskog botaničara, koji mu je i dao ime. Danas ovaj prelijepi cvijet broji preko 800 vrsta, i sve se razlikuju po svojim...

Budite u toku s najnovijim vijestima i ažuriranjima

Prijavite se za novosti

U predviđeno polje unesite Vaš email i među prvima dobijte obavijesti o novostima i novim objavama na našoj stranici

Pratite nas

na društvenim mrežama

Translate »
//doruffleton.com/4/5026238