Anthurium- Flamingov cvijet

Written by Lejla B

7 ožujka, 2021

Anthurium predstavlja cvijet ljubavi i prijateljstva, a uzgaja se kao sobna biljka. Prvi put je otkriven u kišnim šumama Kolumbije, od strane austrijskog botaničara, koji mu je i dao ime. Danas ovaj prelijepi cvijet broji preko 800 vrsta, i sve se razlikuju po svojim jedinstvenim osobinama, kao što je oblik lista, cvijeta i atraktivnim bojama. U prirodi, većina vrsta su epifiti, koji rastu na kori drveća, crpeći hranjive materije direktno iz stabla. Današnje hibridne vrste su prilagođene uzgoju u zatvorenom prostoru i supstratima, koji se koriste i za uzgoj orhideja.

Vjeruje se da Anthurium, odašiljući svojom pozitivnom energijom, donosi sreću ljubavnim vezama, te jača prijateljstvo. Također, njegovi listovi su poznati kao prirodni pročišćivači zraka, zbog čega je idealan za uzgoj u stanovima. Osim toga, ova biljka spada u otrovne, jer u svom sastavu sadrži kristale kalcijevog oksalata, koji nagriza usnu šupljinu i probavne organe, zbog čega bi se trebao držati dalje od male djece i kućnih ljubimaca.

Uzgoj Anthuriuma

Anthurium se vrlo lako uzgaja i uz pravilnu njegu može cvjetati tokom cijele godine. Najvažnije mu je udovoljiti po pitanju vrste tla. Najbolje se pokazao supstrat za uzgoj orhideja, zbog svoje propusnosti za vodu, i ne zadržavanju viška vlage. Ukoliko se koriste prirodni supstrati, najbolje je upotrijebiti mješavinu perlita, borove kore i mahovine u jednakim omjerima. Za starije biljke još su bolji i grublji supstrati, pa se spomenutoj mješavini dodaje i šaka riječnog šljunka ili akvarijskog ugljena.

Saksije od terakote su izvrsne za uzgoj anthuriuma, koje ne bi trebale biti veće od same biljke. Sadnja započinje prekrivanjem dna saksije sa nekoliko kamenčića, zatim se saksija dopunjava do pola sa supstratom, postavlja se biljka na vrh, te se sa strana dopunjava preostalom smjesom. Korijenje će rasti iznad supstrata, zbog čega je važno koristiti nešto pliće lonce, kako se ne bi presađivao često.

Orhideja u prirodi
Orhideja u plastičnoj čaši

Njega Anthuriuma

Nakon sadnje Anthurium je potrebno smjestiti na jarko svijetlo mjesto, ali bez direktne sunčeve svijetlosti. Idealna temperatura za uspješan uzgoj je od 18-25 C° , toplije je uvijek bolje. Poznato je da ova biljka ne voli hladnije prostorije, jer dolazi do propadanja listova i usporavanja rasta. Temperature ispod 0 C°  uopšte ne podnosi, te je vrlo vjerovatno da ih neće ni preživjeti.

Zalijevanje je najbolje obavljati često, ali ne pretjerano. S obzirom da je Anthurium stanovnik tropskih područja, bilo bi poželjno oponašati njegovo rodno područje. To se postiže na način da se tanjirići ispod saksija, u kojima  je posađen napune šljunkom, koji se redovno odražava visoko vlažnim. To će omogućiti isparavanje vode iz šljunka, što će imitirati visoku vlažnost njegove životne okoline. Stabljike koje prelaze saksiju se špricaju redovno vodom, ali ne i cijela biljka, da ne bi privukla uši ili neke gljivične bolesti. Bitno je da je okoliš i supstrat biljke uvijek vlažan, ali ne natopljen.

Novo zasađene biljke ne bi trebalo gnojiti nekoliko mjeseci, dok za starije biljke preporučljivo je koristiti prirodna gnojiva sa vrlo malim udjelom hranjivih materija. Tečna gnojiva, koja se koriste za gnojidbu orhideja su izvrsna i za uzgoj Anthuriuma. Gnojidbu je potrebno izvršiti tek kada se primijeti usporen rast, ili nedostatak cvijeta.

Supstrat za orhideju
Presađivanje orhideje

Razmnožavanje

Komercijalno uzgojene biljke, najčešće se razmnožavaju reznicama ili  dijeljenjem korijena, iako je moguće, ali vrlo teško uzgajati ga i iz sjemena. Najbolje vrijeme za uzimanje reznica je proljeće ili početak ljeta. Grane koje na sebi imaju najmanje 2-3 čvora su najsigurnije za stvaranje novih biljaka. Jednostavnim presijecanje stabljike ukoso, te umakanjem kraja u med i sodu bikarbonu, nastale reznice se zasade u istu mješavinu supstrata kao i matična biljka. Za nekoliko sedmica reznica bi trebala pustiti nove biljke.

Dijeljenje korijena je nešto sigurnija metoda, jer biljka ima već razvijen korijenov sistem, što ubrzava razvoj novih stabljika. Jednostavnom podjelom postojeće biljke zajedno sa listovima i korijenjem, na dva ili više dijelova, anthurium se uspješno razmnožava.

Bolesti Anthuriuma

Anthurium je vrlo osjetljiv na pojavu gljivičnih oboljenja, a posebno onih koji utiču na korijen biljke, uslijed čega dolazi do pojave truleži i propadanja biljke. Održavanje umjerene vlage, zalijevanje samo kada je površinski sloj supstrata suh na dodir, je najbolja preventivna metoda. Razmnožavanjem se mogu nanijeti mnoge povrede stabljike ili korijena, zbog čega je preporučljivo umakati rane u med i sodu bikarbonu, kako ne bi došlo do napada gljivica. Zbog neadekvatne njege anthurium može biti žrtva napada i bakterija. Neke od najčešćih oboljenja su:

  • Bakterijska palež – prepoznatljiva po vodom natopljenim lezijama postavljenim uz rubove listova.
  • Bakterijsko uvenuće – prvi simptom je žutilo listova, koje se širi na cijelu stabljiku koja na kraju postane smeđa.
  • Gljivično oboljenje korijena – može se uočiti na mladim stabljikama, koje postepeno venu. Pri razgrtanju supstrata može se uočiti smeša boja korijena.
  • Kloroza – uvenuće, žuti listovi i odumiranje korijena. Jako teško je povratiti biljku poslije napada ove bolesti

Prirodna prevencija protiv napada ovih bolesti odnosi se na održavanje higijene supstrata, saksije i okoliša. Odražavanje umjerene vlage, dezinfekcija supstrata prije presađivanja, sadnje ili razmnožavanja (živim krečom ili blagim rastvorom hidrogena), jedine su efikasne metode protiv napada ovih bolesti.

Zalijevanje orhideje

Nametnici Anthuriuma

Bilo da se radi o lisnim ušima, grinjama, crvima, paukovima i sl. svi oni zajedno se hrane biljnim sokom Anhturiuma, ostavljajući za sobom išarane i iskrivljene listove. Nastale rane privlače mnogo veće bolesti i probleme. Prirodni čajevi od krizanteme, koprive, duhana i bijelog luka, koji se koriste za premazivanje listova, su efikasna prirodna metoda protiv svih vrsta nametnika. Za uklanjanje postojećih nametnika, dovoljno nježno brisanje listova, komadom vate namočenom u običnoj sapunici. Ovaj tretman bi trebalo ponavljati sedmično, dok se u potpunosti ne otkloni problem.

Cvatnja

Anthurium kad procvjeta, obično cvijet traje od 6-8 sedmica u idealnim uslovima. Mnogo osvjetljenja, ali ne direktnog sunčevog, potiče anthurium na cvatnju. U suprotnom cvatnja može izostati, zbog čega se greškom pristupa ekstremnim mjerama gnojidbe i prekomjernog zalijevanja, ili čak bespotrebnog presađivanja. Osim mnogo svijetlosti, za redovno cvatnju, potrebno mu je osigurati optimalnu temperaturu, između 18-25 C°, te istu održavati na ovom nivou. Anthurium je vrlo osjetljiv na nagle promjene temperature, te kao odgovor na ovakav stres, uopšte ne cvjeta. Nakon što mu se udovolje glavni uslovi za cvatnju, u vrlo brzom i čestom razmaku može se uživati u njegovim prelijepim karakterističnim cvjetovima, koji podsjećaju na sreću, ljubav i bogatstvo.  

Garden Tower 2 50-Plant Composting Container Garden

Povezani članci

Kivi – Kineski ogrozd

Kivi – Kineski ogrozd

Kivi je tradicionalna voćka Kine, već nekoliko stoljeća. Prvi put je stigao na obale Novog Zelanda početkom 20 stoljeća, odakle se proširio cijelim svijetom. Svoje današnje ime dobio je tek 50-tih godina, dok je prije toga bio poznat kao Kineski ogrozd. Sačuvao je sve...

Kopar – biljka vitalnosti

Kopar – biljka vitalnosti

Kopar je jednogodišnja biljka, nepoznatog originalnog porijekla. Prvi put j otkriven u grobnici egipatskog faraona, dok nešto kasnije i u grčkom gradu Samos-u. Spominjan je u historijskim, medicinskim i vjerskim zapisima, gdje je zabilježen  kao moćna ljekovita...

BADEM – Svemogući plod

BADEM – Svemogući plod

Spominjan u vjerskim i historijskim knjigama, badem je vrlo brzo stekao svjetsku popularnost još od ubiranja prvih plodova. Vodi porijeklo iz Azije, gdje u šumama rastao kao divlje drvo. Njegovi plodovi su se koristili u umjerenim količinama, jer zbog svoje...

Budite u toku s najnovijim vijestima i ažuriranjima

Prijavite se za novosti

U predviđeno polje unesite Vaš email i među prvima dobijte obavijesti o novostima i novim objavama na našoj stranici

Pratite nas

na društvenim mrežama

Translate »
//dubzenom.com/4/5026238